Nieuws

Opheffen verbod op diermeel: een duurzame oplossing of probleem?

Samenvatting
  • Onderwerp
    Opheffing Verbod Diermeel
  • Interessant voor
    Melkveehouder, Varkenshouder, Pluimveehouder, Geitenhouder
Bekijk de bronnen
Na twintig jaar is het verbod op het toevoegen van diermeel en insecten aan veevoer opgeheven om de circulaire economie te bevorderen én de import op soja te beperken. Ten tijde van de BSE-crisis (gekkekoekenziekte) in 2001 is het verbod op het toevoegen van diermeel aan veevoer ingevoerd. Is deze opheffing dé oplossing of vergroot dit het probleem?

Wat is diermeel? 

Diermeel op basis van dieren of insecten kan in plaats van soja gebruikt worden, waardoor de import van soja flink kan worden teruggeschroefd. Het is volgens voedingsdeskundigen zelfs een beter alternatief. Er zijn een aantal strikte voorwaarden gesteld om het gebruik ervan veilig te stellen: zo mag alleen diermeel van varkens en kippen worden gebruikt. Diermeel van kippen wordt gebruikt voor veevoer voor varkens en andersom. Het is ook weer toegestaan om gelatine en collageen van herkauwers aan voer toe te voegen voor niet-herkauwers.

Reden verbod  

In de jaren negentig kampten de sector met een hevige verspreiding van BSE, ook wel de gekkekoeienziekte genoemd. De ziekte veroorzaakt gedragsveranderingen en bewegingsstoornissen bij vee en tast het zenuwstelsel aan. Als mensen besmet vlees eten, kunnen zij ook erg ziek worden. Diermeel was de oorzaak van deze epidemie, omdat ziek vee werd verwerkt tot diermeel en deze vervolgens weer gevoerd werd aan gezond vee. In 2001 is daarom besloten om het gebruik van diermeel te verbieden.

Waarom is dit verbod opgeheven? 

Met oog op duurzaamheid en de circulaire economie is diermeelgebruik weer toegestaan voor varkens- en pluimveehouders. De dierlijke eiwitten hebben een hoge voedingswaarde voor varkens en kippen. Het was in de afgelopen jaren lastig om goede vervanging te vinden en de grondstofprijzen zijn aan het stijgen. Voor veehouders en de kringlooplandbouw is de terugkeer van diermeel een welkome ontwikkeling.

Insectenkweek 

De insectenkweek in Nederland krijgt hierdoor ook een nieuwe impuls. De insecten dienen als grondstof voor het eiwitrijke voer. De technologie anno 2021 is dusdanig gemoderniseerd dat opschaling van de insectenkweek mogelijk is en er echt hoogwaardig voer gemaakt kan worden.

Onverstandig? 

Anja Hazekamp (Europarlementariër van Partij voor de Dieren) vindt de opheffing zeer onverstandig. Zij juicht het niet toe dat er op deze manier dieren aan elkaar gevoerd worden, midden in een coronapandemie. Ook al is er al jaren geen geval meer van BSE vastgesteld, de incubatietijd is zo’n zes jaar waardoor eventuele negatieve gevolgen pas veel later vast te stellen zijn.