Nieuws

Optimale groei van vleesvee

Houders van vleesvee zouden zich veel vaker kunnen verdiepen in groeicijfers. Met meer kennis kunnen zij de bedrijfsprestaties verbeteren. De best groeiende vleesstieren halen een groei van wel 1100 gram vlees per dag.

Nog te weinig vleesveehouders maken gebruik van gegevens die zij gratis ter beschikking krijgen, schrijft vakblad Management&Techniek in het dossier 'Vleesvee op zoek naar groei'. In drie artikelen besteedt het vakblad aandacht aan mogelijkheden voor vleesveehouders om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Karkasgroei

Het eerste artikel gaat over de karkasgroei van afgemeste stieren. Als vleesveehouders gegevens van het slachthuis opvragen, krijgen ze inzicht in die karkasgroei. Die karkasgroei wordt berekend door het geslacht karkasgewicht te delen door de leeftijd in dagen. Het gaat bij de karkasgroei dus om het gewicht aan vlees dat per dag gegroeid is.

In het artikel staat een top 15 van best groeiende stieren. De toppers halen een karkasgroei van ruim 1100 gram per dag. De 25 best groeiend slachtstieren halen een gemiddelde karkasgroei van 1,017 kg/dag. Dat is 31% beter dan de gemiddelde karkasgroei van 0,776 kg/dag voor alle geslachte stieren in 2016, aldus het vakblad.

Kunstmelk

Een tweede artikel gaat in op de opfok van vleeskalveren. De opfok begint met biest, maar daarna kan een vleesveehouder kiezen voor opfok met verse melk of kunstmelk. De keuze hangt deels af van de prijs die hij voor de melk krijgt. Soms loont het om op kunstmelk over te stappen. Die kunstmelk bevat bovendien de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen en spoorelementen waar verse melk mogelijk tekortschiet. Zijn de prijzen voor verse melk laag, dan kies je voor verse melk met een aanvulling van vitaminen en mineralen.

In het artikel 'Kalvermelk maken met weipoeder of magere melkpoeder' beschrijft het vakblad een onderzoek naar de beste samenstelling van kunstmelk. Naast kunstmelk op basis van magere melkpoeder, een restproduct van boterproductie, kun je ook melk maken op basis van weipoeder, of weipoederconcentraten, restproducten van de kaasproductie of zelfs van plantaardige eiwitgrondstoffen. Uit het onderzoek blijkt dat kunstmelk op basis van weipoederconcentraat een evenwaardig en goedkoper alternatief kan zijn voor kunstmelk met 50% magere melkpoeder.

Weideuitloop

Een derde artikel gaat in op het effect van weideuitloop op de groei. Je kunt vleesvee opfokken met permanente stalvoedering, of je kunt de vaarzen de mogelijkheid geven tot uitloop in de weide met een bijvoedering. In het artikel 'Vaarzen in de weide of op stal' wordt een onderzoek beschreven naar beide systemen. In welk systeem presteren de vaarzen het best?

Uit het onderzoek blijkt dat je de koeien kunt opfokken in de stal, of met mogelijkheid tot weideuitloop. Uit het beschreven onderzoek blijkt dat de vaarzen met weideuitloop, ondanks de bijvoedering met hoogwaardig krachtvoer, minder goed groeiden dan de vaarzen die op stal gevoederd werden.

(Bron foto: Pixabay)