Nieuws

Paprikaconsumptie gemeten

Van alle groenten is tomaat de meest gegeten en vaakst gegeten groente. Paprika wordt ook vaak gegeten, maar meestal als onderdeel van een warme maaltijd of salade. Dat blijkt uit de informatie van ruim 7500 gebruikers van de FoodProfiler app.

Omdat het meten van de voedselconsumptie in combinatie met consumentengedrag lastig is, hebben onderzoekers van Wageningen Economic Research de FoodProfiler app ontwikkeld. De app maakt het mogelijk om direct langdurige metingen te doen bij grote groepen consumenten. De app is in 2015 ontwikkeld en werd in 2017 ook geintroduceerd in België, Duitsland en Engeland.

Tomaat

In 2019 waren er in totaal 7.594 gebruikers, waarvan 5.371 sinds 2017. Hiervan zijn 1.691 gebruikers Nederlands, 2.819 Duits, 1.561 Engels en 1.048 Belgisch. Van 476 gebruikers is het onbekend uit welk land zij komen. Uit de gegevens, die door de gebruikers van de app werden aangeleverd, is veel bruikbare informatie gekomen, melden Wageningse onderzoekers in een rapport. In verschillende factsheets wordt aandacht besteed aan die resultaten. In de factsheet Groenten- en paprikaconsumptie, staat de groenteconsumptie centraal.

Van alle groente is tomaat de meest gegeten en vaakst gegeten groente. Paprika staat op de vijfde plaats van vaakst gegeten groen, na tomaat, sla, komkommer en wortel. Maar in het lijstje meest gegeten groente valt paprika net buiten de top 10. In België, Duitsland, Nederland komen de lijstjes met vaakst gegeten groente redelijk overeen. In Engeland wijkt het menu wat af. De Britten eten wat vaker maïs, en witte bonen in tomatensaus.

Paprika

Wat betreft paprika's zijn de rode paprika's het meest populair. Die paprika's worden vooral gegeten als onderdeel van een salade, samen met tomaat, komkommer, ui en sla. Daarnaast wordt paprik gegeten als onderdeel van een warme maaltijd. Hierin zijn kleine verschillen per land. In Duitsland wordt paprika net wat vaker gegeten als onderdeel van de salade, terwijl in Nederland en Engeland paprika vaker onderdeel van een warme maaltijd is. En in België wordt paprika vaker in combinatie met wortels gegeten.

(Bron foto: Jan Nijman)