Nieuws

Vertical farms: de boerderijflat komt naar de stad

De landbouw verandert. Op steeds meer plaatsen zal voedsel worden geproduceerd, ook in de stad. De boerderij komt naar de stad, bijvoorbeeld als Vertical farm.

Denkend aan landbouw zie je een boerderij, met koeien in een weiland, of aardappelen op de akker. Maar dat beeld gaat veranderen, aldus een artikel op Nemo Kennislink: de boerderij komt naar de stad. Je ziet dat bijvoorbeeld in boerderijflats of vertical farms. In gebouwen die er uitzien als kantoorpanden of appartementencomplexen worden groenten verbouwd zoals rucola, basilicum, tomaten of sla.

Voorbeelden

Belangrijk voordeel van die vertical farms of boerderijflats is dat je volledige beheersing hebt over de teeltomstandigheden: de temperatuur, luchtvochtigheid, hoeveelheid licht, water en koolzuurconcentratie. Zo heb je invloed op de kwaliteit en weet je wanneer je kunt oogsten. Omdat je in meer lagen teelt, heb je minder oppervlakte nodig. Bovendien blijkt dat vertical farms gunstig zijn voor waterverbruik.

Toch is het niet zo eenvoudig. In 2016 werd in Den Haag het initiatief genomen voor een vertical farm: Urban Farmers. Maar deze stadsboerderij bleek geen succes, de groenteflat ging in 2018 al failliet. De kosten waren te hoog. Het is daarom nog te vroeg om te beweren dat een vertical farm de beste manier is om landbouw te bedrijven in de stedelijke omgeving, aldus het artikel. Toch zijn er elders op de wereld al veel succesvolle initiatieven. Ook in Nederland zijn er wel werkende voorbeelden zoals het kleinschalig initiatief bij het Amtrium in Amsterdam.

Gevarieerder aanbod

Vertical farms zijn zeker levensvatbaar denkt onderzoeker Leo Marcelis van Wageningen University. Bijvoorbeeld voor restaurants die samenwerken met een vertical farm of voor supermarkten die een meerprijs kunnen bieden voor aardbeien die extra lekker en langer houdbaar zijn. Ook voor consumenten die lokaal geproduceerde groenten willen kopen, is het idee interessant.

Marcelis stelt dat elektriciteit, nodig voor verlichting, één van de grootste kostenposten is voor een vertical farm. Daarom richt hij zich in het onderzoek op die belichting: Hij onderzoekt welke intensiteit van licht op welk moment van de dag het beste is, welke kleur het beste werkt en uit welke richting het moet komen. Marcelis ziet een vertical farm als een manier van landdbouw die volop gebruik maakt van technologische mogelijkheden. Deze vorm van ladnbouw kan de meer gangbare landbouw aanvullen zodat je verschillende groepen mensen en met een gevarieerder aanbod kunt bedienen.

(Bron foto: Satoshi Kinokuni, CC BY 2.0 via Wikimedia)