Voertechniek om efficiënter te voeren
Steeds meer grotere melkveebedrijven zoeken naar mogelijkheden om op arbeid te besparen. Een jaar of vijftien geleden kwamen de eerste loonwerkers in beeld die met een voerwagen het dagelijks voeren op melkveebedrijven op zich wilden nemen. Van deze 'loonvoerders' zijn er naar schatting nu zo'n 40 tot 45, schrijft vakblad Veelteelt in het artikel 'Loonwerker met mengwagen verovert erf'. Die loonvoerders bedienen ruwweg zo'n 600 melkveebedrijven, ongeveer 5% van de bedrijven.
Loonvoerder
Een van die loonvoerders is Reitze de Jong. Met zijn bedrijf voert hij dagelijks met twee wagens 5500 dieren op 30 bedrijven. Dat boeren overschakelen op loonvoeren heeft voor een deel te maken met schaalvergroting, denkt de Jong. Arbeidbesparing is een reden voor uitbesteden. Maar de Jong heeft ook kleinere bedrijven in zijn klantenbestand, een bedrijf met 50 koeien bijvoorbeeld. Voor kleinere bedrijven is loonvoeren een aantrekkelijke manier om tijd over te houden zodat je de koeien beter kunt managen. Een voordeel van loonvoeren is dat je efficiënter kunt voeren. Loonvoerders zijn in staat het voer beter te mengen met meer specifieke enkelvoudige grondstoffen.
Voerrobot
Dat het ook anders kan door voerrobots in te zetten, is te lezen in het artikel 'Eén procent van veehouders voert automatisch'. Met volautomatische voersystemen kun je meerdere keren per dag voeren, zodat je een betere opname van het voer hebt. Je haalt zo meer melk uit de koe, zegt adviseur Eric van den Hengel in het vakblad. Maar de invoering van deze systemen is nog beperkt. Hooguit 170 melkveebedrijven werken met zo'n systeem. Een belemmering zijn de forse investeringen: tussen de 100.000 en 300.000 euro. De nieuwste ontwikkeling zijn voerrobots die volautomatisch zijn. Ze halen het voer zelf uit de kuil. Van die voerrobots zijn er nu twee in bedrijf en een derde wordt geplaatst, aldus het vakblad.
Afdeksystemen
Een derde artikel in deze special over voertechniek besteedt aandacht aan de invoering van afdeksystemen voor ruwvoer. Die systemen winnen aan populariteit, schrijft het vakblad in het artikel 'Vraag naar afdeksystemen trekt langzaam aan'. Er zijn vaste systemen en er is een systeem dat je met voertuigen kunt verplaatsen. In alle gevallen wordt een pvc afdekkleed gebruikt dat een levensduur van tien tot 15 jaar kent.
(Bron fotowedstrijd Groen Kennisnet, foto: K. de Boer)