Nieuws

Voorkom diefstal GPS-apparatuur

Tablet boer
Bron foto: Alexander Knyazhinsky, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    Diefstal GPS-apparatuur
  • Interessant voor
    Groene sector
Bekijk de bronnen
GPS-apparatuur is favoriet onder dieven. Ze gaan vaak uitgekookt te werk. Daarom is alertheid en beveiliging een must voor bedrijven die werken met GPS. Brancheverenigingen geven tips en ondersteunen met niet-verwijderbare labels, waardoor apparatuur onbruikbaar wordt.

Tussen 2018 en 2020 is er voor ongeveer 7 miljoen euro gestolen aan apparatuur voor precisielandbouw en bouwwerkzaamheden, volgens een schatting van de politie. En dan zijn gestolen machines nog niet eens meegenomen in deze schatting. Dit blijkt uit een artikel in het vakblad Grondig van Cumela, branchevereniging voor ondernemers in groen, grond en infra.

Daarom startte Cumela vorig jaar met de campagne ‘Stop diefstal’. Dit jaar vestigt Cumela bij de start van het seizoen weer de aandacht op diefstal van apparatuur en machines.

Apparatuur labelen en registreren werkt

Kern van de campagne van vorig jaar zijn labels die met een speciale lijm op de GPS-apparatuur worden geplakt. Deze labels zijn niet te verwijderen zonder het apparaat te beschadigen, waarna het onwerkzaam is. Naast labelen is registeren een must.

De campagne was een succes volgens campagneleider Gerwin Otten. “We hebben zo’n 500 sets uitgeleverd. Tot en met juli 2021 zijn er de helft minder GPS-systemen gestolen ten opzichte van dezelfde periode in 2020.” Cumela werkt voor de campagne samen met LTO, Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en Fedecom, branchevereniging voor bedrijven in de landbouw-, groen- en tuinbouwtechniek.

De labels om GPS-apparatuur te merken zijn nog steeds aan te vragen via Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.

Apparatuur opbergen en melden bij verzekering

Maar er is meer dat ondernemers kunnen doen om diefstal van apparatuur te voorkomen. In een artikel in het vakblad Greenity geeft Gustaaf Hoogland van Loonbedrijf Hoogland in Burgerbrug aan dat het niet blijft bij labelen en registreren. Hoogland vertelt: “Aan het einde van de werkdag halen onze medewerkers het systeem uit de trekker en bergen het op.”

In een artikel uit het vakblad van Cumela stelt René Krabben van Wopa uit Zieuwent dat je bij opbergen van de GPS-apparatuur altijd moet overleggen met je verzekeraar. “Leg dit vast in een polis, want de apparatuur is dan niet meer verzekerd bij het voertuig.”

Dieven worden steeds gehaaider

De ongenode gasten laten zich niet makkelijk tegenhouden. Het opknippen of losdraaien en wegbuigen van damwandplaten van de machineberging gebeurt bij een flink aantal diefstallen. In dit artikel in het vakblad Grondig vertelt Herbert van Regteren van Van Regteren Groenvoorzieningen in Ruinen dat zijn loods nu voorzien is van een tweede wand. Alleen goedgekeurd hang- en sluitwerk bleek niet voldoende. “En in de loods is een extra opbergruimte met alarm voor gereedschappen gebouwd. Deze berging heeft ook nog versterkte wanden en deur. Ook de vensters van de loods zijn afgeschermd met degelijk ijzer. We hopen dat dieven ons nu overslaan.”

Mix van maatregelen

Om je apparatuur veilig te stellen is vaak een mix van diverse maatregelen nodig. Cumela geeft op hun site de volgende mogelijkheden:

  • Stal werktuigen met GPS-apparatuur zoveel mogelijk in afgesloten ruimtes.
  • Zorg voor degelijk hang- en sluitwerk van de gebouwen.
  • Sluit het gehele terrein af met hekwerk. Denk ook aan de achterzijde van het terrein!
  • Zorg voor goede terreinverlichting, bij voorkeur in combinatie met bewegingssensoren.
  • Installeer een inbraakalarmsysteem met doormelding naar een alarmcentrale.
  • Organiseer videobewaking en bewegingsmelders op afstand.
  • Bewaar camerabeelden in verband met opsporing.
  • Meld je camera’s aan bij ‘camera in beeld’ via website:www.politie.nl/cib
  • Maak back-ups van de (perceel)data of sla ze op in een cloud-omgeving ter beperking van bedrijfsschade.
  • Zet een Whatsapp Buurt Preventie ‘buurt-app’ groep op, want samen zie je meer!
  • Meld alarmerende en verdachte situaties aan de politie.

Herhaaldiefstal

En wees ook alert op herhaaldiefstal. Sectormanager open teelten Melissa van de Kam-Jacobs van Interpolis vertelt in Greenity dat dit veel gebeurt. “Als je GPS-systeem wordt gestolen, koop je onmiddellijk een nieuwe, je kunt niet zonder. Dat weten de dieven ook, dus komen ze terug.”

Fabrikanten zoeken naar oplossingen

Verzekeraar Interpolis is in gesprek met producenten om oplossingen te vinden voor dit probleem. Cumela heeft Ceettar, de overkoepelende Europese brancheorganisatie, ingeschakeld. Zij zoeken samen met fabrikanten van GPS-apparatuur naar oplossingen om dieven te slim af te zijn.