Nieuws

Aandacht voor het Piétrain varken

Het Piétrain varken is een populair ras in België. Het varken is gespierd en levert mager varkensvlees. In een reeks van vier artikelen gaat vakblad Management&Techniek in op dit populaire varkensras.

De Pietrain is een gespierd bont varkensras dat tot 1950 gefokt werd in het Piétrain, een dorp in Waals Brabant. Het is nu een populair ras in België. Het ras levert met een karkasrendement van 83%, wat hoog is, veel vlees op. Het vlees is met een vetgehalte van 1,5% erg mager.

Erkenning

In een reeks artikelen over het Heden en verleden van de Piétrain besteedt vakblad Management&Techniek aandacht aan dit varkensras. Zo is in het artikel 'Aan de wieg van de Piétrain' te lezen dat de belangenorganisatie ARPP (Association Regionale pour la Promotion du Porc Piétrain) zou willen dat het ras erkend wordt als een van de traditionele producten van regionale afkomst.

Fokkerij

In het artikel 'Het ras kiest de fokker' gaat het vakblad in op de bijzondere kenmerken van het ras. Zo heeft het varken een zachtaardig karakter en is bespierd. Maar het ras is ook stressgevoelig en heeft minder optimale moedereigenschappen. Een fokker moet daarmee kunnen werken. De in 2015 opgerichte VPF (Vlaamse Piétrain Fokkerij) wil de fokkerij van het ras een boost geven door de genetica in kaart te brengen.

Kwaliteit

In het artikel 'Alles begint bij een zeug van hoge kwaliteit' deelt varkensfokker Bavo Vandebroeck zijn ervaringen met de fokkerij van Píétrain' varkens. Hij selecteert op kwaliteit. Zijn beren en sperma worden via VPF verkocht. In het vierde artikel 'Eten we Piétrain vandaag' gaat het vakblad in op de kwaliteit en markt van het Piétrainvlees.

(Bron foto: 4028mdk09 [CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons)