Nieuws

Aandacht voor jacht op bedreigde dieren

De vorige week afgesloten CITES conferentie in Thailand heeft de jacht op en handel in bedreigde diersoorten weer extra op de agenda gezet. Zowel het vangen van als het transport van deze dieren leidt vaak tot grote problemen met het dierenwelzijn.

Bescherming bedreigde diersoorten

Van 3 tot 14 maart vond in de Thaise hoofdstad Bangkok de 16e CITES conferentie plaats. Via het CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora) verdrag wordt de commerciële handel in beschermde dieren en plantensoorten geregeld. Ruim 180 landen hebben het verdrag ondertekend. Elke drie jaar wordt er een conferentie georganiseerd voor de lidstaten waar de beschermingsstatus van dieren en planten wordt vastgelegd. De conferentie was ook aanleiding tot publiciteit in binnen en buitenlandse pers over bedreigde diersoorten die ofwel door legale jacht en handel ofwel door stroperij nog verder bedreigd worden. Dit jaar waren er nieuwsberichten over gordeldierenschildpadden, neushoorns en olifantenhaaientijgers, en mensapen.

Afspraken

De organisatoren van de afgelopen CITES conferentie lijken in een door hen opgesteld overzicht tevreden met het resultaat. Zo wijzen zij op 55 aangenomen voorstellen met betrekking tot de bescherming van bedreigde soorten en afspraken over het bestrijden van zogenaamde wildlife crime. Niet alle voorstellen hebben het echter gehaald tijdens de conferentie, een verbod op de handel in ijsbeervellen haalde het bijvoorbeeld niet. Ook het gegeven dat sinds de oprichting van CITES in 1973 de bedreigde status van maar heel weinig dieren is afgenomen en van veel meer diersoorten is toegenomen, is zorgwekkend.


(Bron foto: xx)

Links

(6)