Nieuws

Aandacht voor plantaardige eiwitten op Groen Kennisnet

Groen Kennisnet heeft het dossier Plantaardige eiwitbronnen gepubliceerd. Dit dossier bevat relevante kennis voor docenten en studenten van groene opleidingen.

Voor de productie van een kilo vlees heb je zo’n 3 tot 10 kilo plantaardig eiwit nodig. Wil je de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende voedsel kunnen voorzien, dan ligt het voor de hand over te schakelen op een dieet met meer plantaardige eiwitten.

Door de overschakeling van dierlijke eiwitten op plantaardige eiwitten, de eiwittransitie, kun je een schaarste aan eiwitten voorkomen. Maar kan dat ook? Hoe kun je plantaardige eiwitten winnen uit landbouwgewassen? Welke technieken zijn er?

Established

Het nieuwe dossier 'Plantaardige eiwitbronnen' gaat in op die vragen. Zo vind je er kennis over de eiwitgroepen 'established', 'emerging' en 'upcoming'. Established zijn de eiwitten uit bijvoorbeeld soja, tarwe of aardappel die nu als concentraat of isolaat commercieel verkrijgbaar zijn.

Emerging en upcoming

Emerging zijn de opkomende producten. Zo zijn er nu eiwitten uit onder andere kikkererwten, peulvruchten of raapzaad in opkomst. En upcoming zijn de eiwitten van de toekomst. Hiernaar wordt nog volop onderzoek gedaan. Je kunt daarbij denken aan eiwitten uit waterlinzen, eendenkroos, bietenblad of gras.

Lectoraat

In het het dossier - dat is samengesteld in samenwerking met Fred van de Velde, lector Eiwittransitie in voeding bij HAS Hogeschool in Den Bosch - vind je informatiebronnen, over milieuaspecten van plantaardige eiwitten, het productieproces, toepassingen en actuele ontwikkelingen.

(Bron foto: Shutterstock )

Publicaties

(1)