Nieuws

Aandacht voor uiergezondheid

Melkveehouders kunnen veel doen om de uiers van de koeien gezond te houden. Zorg voor een schone stal, stel de melkmachine goed af en laat bacteriologisch onderzoek uitvoeren.

Voor een goede uiergezondheid is het belangrijk dat koeien een een schone en droge ligplaats hebben. Vakblad 'De Zelfkazer' zet in het aritkel 'Houd de uiers gezond' een aantal aandachtspunten op een rij. Om de stal schoon te houden, moet je ligboxen regelmatig reinigen.

Melkmachine

Bij het melken is een goede afstelling van de melkmachine noodzakelijk. Voorkom een te hoog of te laag vacuüm. Tepelvoeringen moeten op tijd, na 2500 melkingen vervangen worden. En zorg dat je niet te lang melkt, of dat je te vroeg stopt met melken. En door een dipmiddel te gebruiken kun je bacteriën op de speenpunt doden.

Onderzoek

Het is belangrijk jaarlijks melkmonsters bacteriologisch te laten onderzoeken van vijftien koeien met een hoog celgetal en klinische mastitis. Is Staphylococcus aureus aanwezig dan moet je alle koeien met een hoog celgetal bacteriologisch laten onderzoeken. De bacterie is soms de oorzaak van subklinische mastitis.

Droogzetten

Het vakblad wijst ook op het belang van een goede verzorging van koeien die droogstaan. Antibiotica worden steeds minder toegepast: Volgens de huidige droogzetrichtlijn worden droogzetters met antibiotica alleen nog gebruikt bij ouderekalfskoeien met een celgetal van > 50.000 cellen/ml en bij vaarzen met een celgetal van > 150.000 cellen/ml. Door een teatsealer te gebruiken kun je de spenen afsluiten voor schadelijke kiemen.

(Bron foto: Pixabay)