Aandacht voor voedselveiligheid bij duurzame verpakkingen
Hoewel een plastic verpakking van voedsel en slecht milieu-imago heeft, draagt die verpakking wel bij aan de houdbaarheid van het voedsel. Het zorgt voor een evenwicht tussen koolstofdioxide en zuurstof en gaat zo voedselverspilling tegen, betoogt Sander Katoen in het artikel 'Bewaak voedselveiligheid, ook bij duurzame verpakkingen'. Bij de overstap naar een meer duurzame verpakking is die voedselveiligheid daarom een belangrijk aandachtspunt.
Biobased plastics
Bij duurzame verpakkingen denkt hij aan biobased plastics die gemaakt zijn van plantaardig materiaal, zoals zetmeel uit maïs of aardappel, of suiker uit suikerriet. Veel van die plastics zijn zelfs composteerbaar. Je kunt die plastics gebruiken als verpakking voor voedsel, mits je zeker weet dat ze net zo deugdelijk zijn. Zijn producten in die verpakking lang genoeg houdbaar? En besmetten die verpakkingen het voedsel niet met stoffen die een gevaar vormen voor de volksgezondheid? Vormen ze - omdat ze gemaakt zijn van producten op plantaardige basis - geen gevaar door besmetting met mycotoxinen en aflatoxines? En hebben ze dezelfde zuurstofdoorlaatbaarheid als gewoon plastic?
Afweging
Katoen stelt verschillende vragen die van belang zijn om voedselveiligheid te waarborgen en voedselverspilling tegen te gaan. Uit cijfers van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zorgen verpakkingen voor 10% van de milieu-impact van voedsel, en komt 15% voor rekening van voedselverspilling. Bij keuzes voor een meer duurzame variant zal het in veel gevallen een afweging van eigenschappen zijn. Voor producten die minder bederfelijk zijn, kun je makkelijker kiezen voor een duurzaam veprakkingsmateriaal. Maar voor producten die snel bederven is de afweging van eigenschappen lastiger.
(Bron foto: Shutterstock)