Nieuws

Aandachtspunten bij weidegang

Vanaf het moment dat koeien de wei ingaan, meestal in het voorjaar, verandert het rantsoen van koeien. Ze worden minder bijgevoerd en eten vooral structuurarm gras dat rijk is aan suiker en eiwitten. En er zijn meer aandachtspunten zoals de kans op parasieteninfecties.

Bij het begin van de weidegang in het voorjaar krijgen koeien te maken met een verandering van het rantsoen. Voorjaarsgras is rijk aan eiwitten en suikers. Het is structuurarm en bevat veel onverzadigde vetzuren. Vakblad ‘Management&Techniek’ noemt die rantsoenverandering als een van de aandachtspunten in het artikel ‘Koeien op de weide’.

Er is kans op subacute pensverzuring en het ureumgehalte kan snel stijgen wat een negatief effect kan hebben op de vruchtbaarheid. Het vakblad raadt daarom aan te zorgen voor voer met een bufferende werking zoals natriumbicarbonaat of magnesiumoxide. Gehakseld stro of hooi, kan ook een bufferende werking hebben.

Kalveren

Een ander aandachtspunt is de weidegang van kalveren jonger dan 9 maanden. Ze kunnen wel de wei in, maar niet voor een langere periode. Wisselende weersomstandigheden en de veranderlijke graskwaliteit kunnen veel effect hebben op de conditie. Voor oudere kalveren, tussen 9 en 12 maanden kan een wat langere weidegang goed zijn voor hun ontwikkeling. Licht en beweging hebben een positief effect op de vruchtbaarheid.

Parasieten

Tijdens de weidegang kunnen koeien besmet raken met maag-darmparasieten, vooral de lebmaagworm, longwormen en leverbot worden genoemd. Bij jonge dieren kunnen de maag-darmwormen de meeste schade toebrengen, omdat die er nog geen afweer tegen hebben opgebouwd. Bij lacterende koeien kun je besmetting met leverbot of maagdarmwormen op het spoor komen via melkonderzoek.

Voor het begin van de weidegang zijn er sowieso een aantal zaken die je beter kunt nalopen zoals de drinkwatervoorziening, de afrastering of het pad waar de koeien langs lopen. Zitter er niet te veel oneffenheden in het pad?

(Bron foto: Shutterstock)