Aandoeningen door verkeerd gebruik hulpmiddelen
De brochures Werken met machines en Werken in kassen en serres van het Vlaamse IDEWE (Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk) -de Vlaamse tegenhanger van Stigas- bevat 'goede praktijken' om spier- en skeletaandoeningen te voorkomen of verminderen.
Eenvoudige aanpassingen
In eerstgenoemde brochure staat dat ook taken met veel zichzelf herhalende bewegingen, extreme kracht, onhandige lichaamshoudingen of slecht georganiseerde werktechnieken debet kunnen zijn aan genoemde aandoeningen. In vijf hoofdstukken wordt stilgestaan bij gepast gereedschap, de juiste werkhoogte, werkplaatsorganisatie, tillen en vervoer en werkmethoden. Een aantal voorbeelden: verleng een moersleutel door de hefboomwerking te vergroten of zet het zware tegengewicht dat aan een trekker gekoppeld moet worden op een paar banden (mits stabiel).
Sensoren en kratjes op wielen
De taken van werknemers in een kas vereisen vaak fysiek belastende lichaamsposities en eveneens repetitieve bewegingen. In de brochure wordt stilgestaan bij tomatenteelt, productie van zaailingen, productie van sierplanten, algemene apparaten voor handmatig werk, werken in kassen of serres en werkmethoden. Een van de adviezen is om een sensor aan te brengen op de laadkar voor de paden: 'door een sensor is er maar een klein duwtje van het onderbeen nodig om de kar automatisch 50 cm te verplaatsen en wordt het duwen van zware karren voorkomen'.
Of wat te denken van de simpele oplossing om de kratjes met zaailingen op een karretje met twee wielen te plaatsen? Dan hoeft het krat niet steeds, vanuit een knielende positie, te worden opgetild. Nog een oplossing, maar een stuk duurder, is een plantmachine.
(Bron foto: Thinkstock)