Nieuws

Aanpak verdroogd grasland

De droge zomer van 2018 heeft er voor gezorgd dat veel grasland is verdroogd, vooral op de zandgronden in het oosten en zuiden van het land. Gras heeft een groot herstelvermogen, maar soms moet je opnieuw inzaaien.

Uit de gegevens van de groenmonitor blijkt dat het eind juli 2018 in Nederland 17% minder groen is dan normaal. De droogte heeft vooral voor schade gezorgd op de zandgronden in Twente, Gelderland, Zeeland, delen van Brabant en Limburg en in de kuststrook. In deze contreien is het gras tot 37% minder groen.

Grasmat beoordelen

Het grasland was op veel plekken helemaal bruin, maar gras heeft een groot herstelvermogen. Nu de eerste buien gevallen zijn, zie je een voorzichtig herstel. Op een filmpje van Veeteelt.nl vertelt ruwvoerexpert Mark de Beer wat je kunt doen om te zorgen dat het grasland zich goed herstelt. Om een goede beslissing te nemen, moet je de kwaliteit van de verdroogde grasmat in elk perceel afzonderlijk beoordelen.

Herstelvermogen

Engels raaigras, de belangrijkste grassoort in veel grasland, wortelt diep en heeft daarom een groot herstelvermogen. In een bericht van Wageningen University & Research legt ruwvoerexpert Bert Philipsen uit dat een groene plant per 10 vierkante centimeter voldoende is om weer een gesloten grasmat te krijgen. In het filmpje maakt De Beer ook duidelijk dat je niet hoeft in te grijpen als er een groen spruit op een dm² te zien is.

Kweek

Maar De Beer raadt ook aan onder de grond te kijken. Levende wortels zijn wit, bruine wortels zijn dood. Zo lang je nog witte wortels in de zode aantreft, kan een grasmat zich herstellen. Dat een grasmat nog redelijk groen oogt, kan ook komen door een hoog aandeel kweek. Dat gras wortelt vrij diep en kan zich lang handhaven onder droge omstandigheden. In zo'n geval kan het zinvol zijn kweek te bestrijden en de grasmat opnieuw in te zaaien of om door te zaaien.

Wanneer je een grasmat doorzaait, vaak snij je de zoden wat open, is het zinvol daarna de grasmat aan te rollen zodat de zode weer in aanraking komt met het vocht in de ondergrond. Het beeld, zoals je dat nu aantreft, lijkt dramatisch, zo zegt De Beer in het filmpje. Toch heeft gras een groot herstelvermogen, zo zegt hij, maar daar is wel vocht voor nodig.

(Bron foto: Pixabay)