Aantal stunts met goedkoop vlees stijgt volgens Wakker Dier
Toename kiloknallers
Wakker Dier stelt dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer stijgt. De organisatie onderzoekt sinds 2011 de aanbiedingen van de acht grootste supermarkten. In totaal werden de afgelopen 4 jaren meer dan 14 duizend aanbiedingen met vlees geanalyseerd. De eerste jaren daalde het aantal kiloknallers licht tot 266 in 2013. Maar in 2014 steeg het aantal weer tot 316, een stijging van 19 procent, aldus Wakker Dier. Volgens Wakker Dier stunten de supermarkten C1000 en Emté het meest met vleesaanbiedingen. Albert Heijn en C1000 stunten het vaakst met 'plofkip'. Albert Heijn heeft de meeste aanbiedingen van vlees met Beter Leven Keurmerk of vleesvervangers, gevolgd door Lidl.
Rem op verduurzamen vleesproductie
In haar reactie op het persbericht van Wakker Dier heeft staatssecretaris Sharon Dijksma gesteld het een zorgelijke zaak te vinden dat het aantal kiloknallers in de supermarkten stijgt. Deze strategie waarbij vlees als stuntartikel wordt gebruikt, vindt ze onwenselijk. Met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de overige organisaties die deel uitmaken van de Alliantie Verduurzaming Voedsel (FNLI, KHN, LTO en Veneca) is in de Agenda Verduurzaming Voedsel 2013-2016 afgesproken dat vanaf 2020 al het vlees dat in Nederland wordt aangeboden op duurzame wijze geproduceerd is. Prijsafspraken maken als zodanig hier geen onderdeel van uit, maar wel dat een eerlijke prijs voor de producent onderdeel is van duurzaamheid. Verder is in de Agenda afgesproken dat de Alliantie haar achterban stimuleert consumenten te informeren over verduurzamingsinspanningen omtrent vlees, ten behoeve van de ontwikkeling van consumentenvraag naar duurzaam vlees.
CBL boos
Volgens Wakker Dier zijn met het kabinet afspraken gemaakt over de verkoop van "eerlijke producten voor een eerlijke prijs" en het stimuleren van diervriendelijk vlees. Het CBL laat in een reactie weten dat er afspraken zijn gemaakt over het duurzamer maken van vlees, maar dat er met de ketenpartijen en/of met het kabinet nooit afspraken zijn gemaakt over het aanbiedingen- en prijsbeleid van supermarkten. "Volgens de mededingingsregels mogen we dat niet. Prijsvorming is en blijft onderdeel van de marktwerking en we kunnen niet verder gaan dan de huidige toezeggingen die gemaakt zijn bij de afspraken over Kip van Morgen en Varken van Morgen", aldus het CBL. Het CBL bestrijdt ook de juistheid van de cijfers en conclusies van Wakker Dier.
(Bron foto: Shutterstock)