Nieuws

Aantal uitbraken voedselinfecties gedaald

Het aantal uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen is in 2014 gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. Het aantal zieken per uitbraak was wel hoger dan in 2013.

Dit blijkt uit de nieuwste Registratie voedselinfecties en –vergiftigingen in Nederland, 2014 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bacteriën en virussen

Het RIVM meldt in haar rapportage dat in 2014 207 uitbraken zijn gemeld met 1655 zieken (plus nog 242 individuele gevallen). In 2013 zijn 290 uitbraken gemeld met 1460 zieken (en 265 individuele gevallen). Uit de analyse van de cijfers blijkt dat er relatief veel uitbraken door het norovirus waren en weinig Campylobacter-uitbraken ten opzichte van voorgaande jaren. Het aantal Salmonella-uitbraken was in 2014 hoger dan in 2013, maar lager dan de jaren ervoor.

Bron uitbraken

In de rapportage worden enkele meldingen wat uitvoeriger beschreven, zoals op een aantal kinderdagverblijven en een horecagelegenheid. In dit soort gevallen konden meer mensen onderzocht worden, hetgeen de kans vergroot om de bron van de infectie op te sporen. Andere uitbraken hebben onder meer het huishouden als setting. En over het type voedsel als mogelijke bron meldt het RIVM dat bijna de helft (49%) van de uitbraken waarvoor dit bekend was, gebaseerd is op de Nederlandse keuken. In bijna een kwart van de gevallen (24%) ging het om de Aziatische keuken en de rest van de meldingen (27%) was van een andere buitenlandse origine.

Een voedselinfectie/-vergiftiging dient te worden gemeld als 'sprake is van twee of meer patiënten met dezelfde ziekteverschijnselen of -verwekker en een onderlinge epidemiologische of microbiologische relatie wijzend op voedsel als bron'. Het RIVM meldt dat het echter algemeen bekend is dat geregistreerde uitbraken slechts een fractie betreffen van de werkelijke hoeveelheid uitbraken. Gemeten in aantal zieken schat het RIVM dat het totaal jaarlijks uitkomt op zo'n 680.000 mensen.

(Bron foto: Pixabay)