Nieuws

Accumachines voor professionals

Er is een toenemende belangstelling voor gereedschappen met accu’s, ook bij hoveniers en boomverzorgers. Dure brandstof is niet nodig en je hebt geen last van uitlaatgassen.

Elektrisch gereedschap die met accu’s werken zijn er al langer, zo schrijft vakblad Tuin en Park Techniek in een overzichtsartikel. Al in 2004 introduceerde het toen nog onbekende Pellenc de eerste elektrische snoeischaren met lithium-ionaccu’s voor de professionele markt. In 2007 werd een snoeizaag met accu genomineerd als kanshebber voor de Tuin en Park Techniek-innovatieprijs. En in 2009 introduceerde het bedrijf een bladblazer met accupower. In 2011 werd die bladblazer ook voor de innovatieprijs genomineerd. Geen indrukwekkende machine, oordeelde de jury, maar de juryleden waren wel onder de indruk van de blaaskracht.

Professionals

Ook andere producenten introduceerden machines met accu’s. Stihl richtte zich aanvankelijk op de particuliere markt. De machines waren voorzien van kleine accu’s. Maar professionals toonden in toenemende mate belangstelling voor die machines. Ook andere merken introduceerden accumachines voor de professionele markt zoals een heggenschaar met accu, een kettingzaag met accu of bosmaaier met accu.

Acculader

Toch blijft er een probleem. Je kunt een machine met accu niet onbeperkt blijven gebruiken. Ook wanneer je in het veld bent, moet je hem op kunnen laden. Met een accubackpack kun je wat langer door blijven werken, maar het is wel zwaar. In 2010 bedenkt Bijl Groentechniek een oplossing met een mobiele acculader in een transportbusje. En het Hoveniersbedrijf Tuinen van Bosch monteert zonnepanelen op de acculader, zodat je lang kunt blijven doorwerken.

(Bron foto: Thinkstock)