Advies bij diabetes: meer bewegen, minder eten
Bij patiënten met diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan, een hormoon dat het glucosegehalte in het bloed en de bloedsuikerspiegel kan regelen. Soms reageert het lichaam ook niet meer goed op insuline. Meestal krijgen die mensen medicijnen, voedingsadviezen en bewegingsadviezen. Soms moeten ze insuline spuiten. Dit type diabetes komt vaker voor bij mensen van oudere leeftijd, mensen met overgewicht en weinig beweging. Daarom heette dit vroeger ook wel 'ouderdomsdiabetes'.
Voedingsadviezen
Vakblad Voedingsmagazine besteedt in vier artikelen aandacht aan diabetes type 2. Hoe kun je het voorkomen? Wat mag je eten? Wat niet? Hoe verandert het leven nadat diabetes is vastgesteld? En hoogleraar Hanno Pijl houdt een pleidooi voor een gezonde leefstijl: minder eten, juiste voeding en meer bewegen. 'Dat is zinvoller dan het slikken van medicijnen,' zegt Pijl.
In het artikel 'Antwoorden op veel gestelde vragen over de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015' neemt het vakblad een aantal vragen onder de loep omdat er bij veel mensen onduidelijkheid is over de juiste voedingsadviezen. In 2015 verscheen de richtlijn Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 van de NDF (Nederlandse Diabetes Federatie), vervolgens kwam de Gezondheidsraad in november 2015 met de Richtlijnen goede voeding en verscheen in februari 2016 de Schijf van Vijf van het voedingscentrum.
Koolhydraten
De NDF wil wat meer duidelijkheid geven over de verwarring die heerst. Zo geeft een aantal media aan dat bij diabetes koolhydraten altijd zo veel mogelijk beperkt moeten worden, maar dat is te simpel. Je zult moeten kijken naar het soort koolhydraten. Het beste advies is persoonsgebonden, aldus het vakblad. Een diëtist kan de gewenste hoeveelheid koolhydraten het beste samen met de patiënt vaststellen.
Een andere vraag gaat in op de consumptie van zuivelproducten. Moet iemand met diabetes altijd magere producten consumeren? Hoewel in het verleden wel eens anders is geadviseerd, is er geen bewijs dat zuivelconsumptie ongunstige effecten heeft op lange termijn, aldus het vakblad. Er is geen risicoverhogend effect van volle zuivel.
Ongezonde leefstijl
Andere artikelen gaan verder in op de adviezen. In het artikel 'Voeding helpt veel beter bij diabetes type 2 dan medicijnen' houdt Hanno Pijl, hoogleraar aan Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een pleidooi voor gezonde voeding. Beperking van het aantal koolhydraten is nog steeds een goed advies, vindt hij, zeker als je het combineert met meer beweging.
Diabetes type 2 wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl in combinatie met een genetische aanleg, aldus Pijl. Hij vindt het belangrijk snelle suikers uit frisdrank, vruchtensap, snoep, koek en snacks te mijden om zo pieken in het bloedglucosegehalte te voorkomen. Zetmeelrijke producten als brood, aardappelen, pasta en rijst kun je ook maar beter zoveel mogelijk beperken en beter is het te kiezen voor volkoren varianten.
(Bron foto: Pixabay)