Nieuws

Aeres MBO Almere wint Nationale MBO-Challenge Voedselverspilling 2020-2021

Op donderdag 22 april is de winnaar van de MBO-Challenge Voedselverspilling bekend gemaakt. Unaniem koos de jury voor het Zero Food Waste Kookboek van de tweedejaars studenten Food & Lifestyle van Aeres MBO Almere.

Lovende woorden van de jury

Er waren lovende woorden van juryvoorzitter Laura Roebroeck: “De winnaar van de MBO-Challenge Voedselverspilling 2020 heeft de vraag van de opdrachtgever tot in de puntjes uitgewerkt. Dit team heeft veel interviews gedaan en zich ook verdiept in andere culturen. Ze hebben een product gemaakt voor jongeren en het zet in op goedkoop en lekker eten gebaseerd op eten dat verspild dreigt te raken. Dit team heeft een fantastisch vormgegeven kookboek ontwikkeld dat zo de schappen in kan. De eerste prijs van de mbo challenge voedselverspilling 2020 gaat naar het Zero Waste Kookboek voor I CHANGE van Shannen, Arianne en Lyana van het Aeres MBO te Almere.”

Zero Food Waste Kookboek

Het boek richt zich voornamelijk op jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Het boek is ingedeeld op de producten die het meest worden weggegooid. Zo kan je handig een recept bij het overgebleven ingrediënt vinden. De recepten zijn eenvoudig en niet te duur. Daarnaast zijn de recepten gemakkelijk, gezonde en vooral lekker! Je raakt geïnspireerd en gestimuleerd om met restjes uit de koelkast te koken.

2 en 3e prijs: Yuverta Heerlen en Terra MBO Groningen

In een spannende race werden de derdejaars studenten Jasmijn, Mex, Trijntje en Tessa van Yuverta 2e met de “No waste Escape Room”, die online te spelen is. De eerstejaars studenten Julia, Nicole en Rama van Terra MBO werden 3e met het ”bietenproject”.

De livestream werd vanuit de Wolkenfabriek in Groningen gepresenteerd door studenten Jelien Timmermans en Femke Kingma van Terra MBO, die vorig jaar de challenge wonnen. Sil de Weerd (mbo ambassadeur 2017) reikte de prijs live uit in Almere. Ruim dertig teams werkten het afgelopen half jaar aan de challenge voedselverspilling.

(Bron foto: Erna Steenhuis)