Afvallen lukt het best met een dieet op maat
Populaire vermageringsdiëten lijken vaak synoniem voor veelbelovende methoden om snel gewicht te verliezen. Na grondige analyse blijkt dat het ene vermageringsdieet niet beter werkt dan het andere. Het is beter om, samen met een diëtist, te zorgen voor een duurzaam en evenwichtig voedingspatroon, dat bij de persoon past. Dit valt te lezen in het artikel 'Populaire vermageringsdiëten: nutteloos of waardevol bij gewichtsverlies?' van het Belgische blad Nutrinews.
Overgewicht
In België wordt nauwelijks vooruitgang geboekt in de strijd tegen het toenemende overgewicht. De gemiddelde Body Mass Index (BMI) is bij elke opeenvolgende enquête gestegen. De BMI van de Belgen bedraagt momenteel gemiddeld 25,4. Niet minder dan 48 % van de volwassen bevolking (18 jaar en ouder) heeft overgewicht en 14 % is obees. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om één dieet als “gouden standaard” te promoten. Het ideale vermageringsdieet is dan ook het dieet dat het best bij de eet- en leefgewoonten van de individuele persoon past.
Diëten
Bij ernstig obese patiënten bijvoorbeeld kan het in de beginfase aan te raden zijn om maaltijdvervangers te gebruiken. Dit zorgt voor een relatief groot gewichtsverlies op korte termijn waardoor de levenskwaliteit verbetert en de motivatie vergroot. Anderen die hun porties maar moeilijk onder controle kunnen houden, zijn mogelijk meer gebaat met een eiwitrijk dieet omdat eiwitten meer verzadigend werken dan koolhydraten en vetten. In het artikel zijn negen soorten diëten op een rijtje gezet. Het opstellen van het behandelplan op maat gebeurt volgens het blad het best in samenspraak met diëtisten en andere erkende medische experten
Nederland
Ook in Nederland is overgewicht een probleem. In het artikel 'Voedingskundige visie op afvaldieten', valt niet alleen te lezen dat in Nederland 41 % van de bevolking overgewicht heeft (cijfers 2011), maar wordt ook een zevental soorten diëten besproken.
Bron foto: Pixabay