Nieuws

Akkerbouw: 5 favoriete stukken van de redactie

Samenvatting
  • Onderwerp
    Top Artikelen Akkerbouw
  • Interessant voor
    Akkerbouwer, Vollegrondstuinder, Glastuinder
Bekijk de bronnen
In deze serie presenteert Groen Kennisnet de 5 beste stukken voor elk thema binnen het groene domein. Deze week zetten we de artikelen over de akkerbouw centraal.

Nederland kent een grote diversiteit aan Akkerbouwers. Niet alleen worden er veel verschillende gewassen geteeld, ook in de schaal waarop dit gebeurt zie je grote verschillen. Alle nieuwsberichten over akkerbouw van afgelopen jaar kan je hier vinden. Maandelijks versturen we een nieuwsbrief ‘plant’ met daarin de laatste nieuwsberichten en een agenda met relevante bijeenkomsten, webinars en activiteiten. Abonneer je kostenloos op de nieuwsbrief plant.

5. Rassenkeuze maïs

Hoe kies je de maïs voor jouw bedrijf het meest geschikt is? Er zijn veel factoren die hierbij komen kijken. In dit artikel zetten we de afwegingen op een rijtje en verwijzen we naar betrouwbare bronnen om jou te helpen deze keuze te maken.

4. Vanggewassen onderwerken zonder chemie

Een groep Achterhoekse boeren en loonwerkers was klaar met de 'oranje velden' en is aan de slag gegaan met het mechanisch onderwerken van vanggewassen. Door de duidelijke factsheet en een video waarin de Lochemse loonwerkers en boeren zelf vertellen over hun bevindingen heb je meteen een beeld of dit ook voor jouw bedrijf een oplossing is.

3. Perspectief voor veldbonen

De import van soja voor veevoer is een omstreden onderwerp. Het in Nederland verbouwen van eiwitrijke gewassen zoals de veldboon zou een deel van de oplossing kunnen vormen. De veldboon is namelijk prima toe te passen als rustgewas in de gewasrotatie.

2. Agroforestry

Er is al veel geschreven over Agroforestry, maar soms blijft het erg abstract en academisch. Hoe weet je nu of het wat voor je is? En hoe denken akkerbouwers erover die zelf de overstap gemaakt hebben? In dit artikel zetten we de verhalen van deze pioniers op een rij, en brengen we de succesfactoren in beeld.

1. Beter boeren met data

Het verzamelen en verwerken van data is een vak apart. Om jou op weg te helpen met die berg aan informatie heeft Stichting Boer&Data een 4-delige podcastserie opgenomen. Handig, want je het luisteren van de podcast goed combineren met je werkzaamheden op het bedrijf. Ze vertellen in de podcast welke data ze zelf verzamelen. En stellen de belangrijke vragen: Wat kun je ermee? Wat levert het op? Waar sla je data op? En kun je geld verdienen met data? Beluister het hier:

(Foto: Shutterstock, bewerkt)