Nieuws

Algen op je bord, net spinazie

Er is een groeiende belangstelling voor algen. Je kunt ze ook eten. Maar hoe krijg je mensen zover? Als ze analogie zien met spinazie, wordt het best acceptabel.

Algen worden steeds vaker geteeld. Algen bevatten veel verschillende bouwstoffen: eiwitten, vetten, vezels, mineralen, anti-oxdanten en vitaminen bijvoorbeeld. Die voedingsstoffen kun je gebruiken in verschillende processen, maar je kunt algen ook eten. Alleen zijn we daaraan nog niet zo gewend. Margarita Lukshina, Master-studente van Wageningen University verdiepte zich in de vraag hoe je mensen er toe aan kunt zetten algen te beschouwen als voedsel. Hoe kun je hen laten zien dat het een alternatief is voor de meer bekende voedingsproducten? Het verslag van haar onderzoek lees je in de scriptie 'Algae as conventional food: the role of analogy in changing consumer perception'.

Voedingsproduct

Algen als voedingsproduct vind je wel in gezondheidswinkels, soms in de supermarkten bij Aziatische producten. Maar echt gangbaar zijn ze niet. Ze worden wel beschouwd als 'functional foods', voedingsmiddelen die een bijdrage leveren aan je gezondheid, maar dat draagt niet echt bij aan de populariteit. Onbekend maakt onbemind. Algen zijn een heel ander product dan de algemeen geaccepteerde voedingsproducten. Mensen moeten het leren te waarderen. En wanneer ze analogie zien met bestaande voedingsproducten, dan zullen ze het eerder accepteren, denkt Lukashina.

Analogie

Ze keek hoe je consumenten kunt stimuleren algen te eten door 'analogy learning' toe te passen. Wanneer zien ze analogie met andere producten? En hoe kun je kennis over algen als voedsel verspreiden? Mensen zien wel enige analogie met spinazie. Dat is ook groen. Bovendien kun je spinazie en algen in vergelijkbare gerechten gebruiken. Je zou algen ook in de vorm van chips aan kunnen bieden, vergelijkbaar met aardappelchips. Maar die associatie is toch wat lastiger. Mensen zien aardappelchips eerder als versnapering, niet als onderdeel van een hoofdmaaltijd.

De benadering met 'analogy learning' lijkt te werken, concludeert de studente. En de analogie met spinazie lijkt te werken.

(Bron foto: Pixabay)