Nieuws

Allicine tegen kastanjebloedingsziekte

Allicine, een stof die in knoflook zit, kun je inzetten om kastanjebomen te beschermen tegen de kastanjebloedingsziekte. Volgen Ernst Schouten werkt de stof als een antibioticum en kan het kastanjebomen genezen.

Allicine werkt als een antibioticum zegt Ernst Schouten van Allicin Tree Care in een artikel in vakblad Boomzorg. Hij claimt dat een behandeling van bomen met dit middel 70% van de door bloedingsziekte aangetaste kastanjes kan genezen.

Bacterie

De kastanjebloedingsziekte die in in 2002 voor het eerst in Nederland werd aangetroffen, is schadelijk omdat aantasting kan leiden tot boomsterfte. Aanvankelijk was onduidelijk hoe deze ziekte aan te pakken. Pas in 2006 werd duidelijk dat de ziekte veroorzaakt wordt door een bacterie: Pseudomonas syringae pv. aesculi, maar dat maakte een aanpak nog niet eenvoudiger.

Behandeling

Inmiddels zijn er verschillende methoden om schade enigszins te beperken. Zo kun je een warmtebehandeling toepassen, kun je de vitaliteit van bomen versterken door de groeiplaats te verbeteren met compost, of je kunt een behandeling met allicine toepassen.

Sapstroom

Allicine wordt in de boom gebracht door in de boom een gaatje te boren van 3 cm diep en 6 mm breed waarin een canule wordt geplaatst. Door de zuigende kracht van de sapstroom neemt de boom dit middel op. Een behandeling kost zo'n 500 tot 1000 euro per boom, meldt het vakblad. Op basis van meerder grote projecten is Schouten ervan overtuigd dat die methode werkt.

Toch is nog niet iedereen overtuigd. Een van de critici is Jitze Kopinga, voorheen onderzoeker bij Wageningen University & Research, nu zelfstandig adviseur. Hij monitort sinds 2017 een behandelproject van zieke paardekastanjes in Sint Annaparochie. De resultaten van zijn bevindingen zijn nu nog niet bekend.

(Bron foto: Pixabay)