Nieuws

Alternatieve eiwitmarkt groeit

Samenvatting
  • Onderwerp
    Groei Alternatieve Eiwitmarkt
  • Interessant voor
    Food Professional
Bekijk de bronnen
De markt voor niet-dierlijke eiwitten groeit van zo'n 2% van de totale eiwitmarkt in 2020 naar minimaal 11% in 2035. De marktomvang van alternatieve eiwitten heeft dan een waarde van minimaal 245 miljard euro, blijkt uit een onderzoeksrapport.

In 2020 werden wereldwijd 11 miljoen ton aan alternatieve eiwitten geconsumeerd, niet meer dan 2% van de totale eiwitmarkt. Het gaat om eiwitten die niet afkomstig zijn van dieren zoals vlees, eieren, zuivel en zeevruchten. Uit het rapport 'Food for Thought: The Protein Transformation' van branche-expert Blue Horizon en management consultingsbureau Boston Consulting Group (BCG), dat in maart uitgebracht werd, blijkt dat de omvang van die alternatieve eiwitmarkt de komende jaren sterk groeit.

Duurzaamheid, milieu en klimaat

Zo zou de omvang van het marktaandeel voor alternatieve eiwitten in 2025 zijn toegenomen tot 3%, in 2030 tot 8% en in 2035 tot 11%. Het gaat in dit geval om minimale percentages, in het meest optimistische scenario loopt het marktaandeel in 2035 zelfs op tot 22%.

Voor de groei komen de onderzoekers met verschillende verklaringen. Een verklaring is dat de alternatieve eiwitten steeds meer geaccepteerd worden door consumenten omdat smaak en textuur verbeterd zijn en steeds meer overeen komen met die van dierlijke producten. Een andere verklaring is dat consument zich laten leiden door duurzaamheidsoverwegingen. Het bewustzijn dat voedsel impact heeft op milieu en klimaat, neemt toe. Daarnaast spelen ethische overwegingen over intensieve veehouderij een rol.

Ontwikkelingsfasen

De acceptatie van de alternatieve eiwitten is het sterkst in Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada) en Europa. Daar zie je in de supermarktschappen steeds vaker vleesvervangers liggen. Veel kansen voor groei liggen er in Azië, waar de groeiende bevolking steeds meer dierlijke eiwitten consumeren.

De onderzoekers onderscheiden in de ontwikkeling een aantal fasen. Vanaf 2023 zijn gelijkwaardige alternatieven voor vleesproducten beschikbaar die gemaakt zijn van soja, erwten of andere eiwitten. Vanaf 2025 vormen eiwitten gemaakt zijn van micro-organismen zoals schimmels, gist en eencellige algen een goed alternatief voor dierlijke eiwitten. En vanaf 2032 zouden er eiwitten bijkomen die uit dierlijke cellen groeien.

(Bron foto: Shutterstock)

Bronnen

(5)