Nieuws

Alternatieven onkruidbestrijding

Er zijn steeds meer alternatieve methoden om onkruiden op verharding te bestrijden. De kostprijs komt steeds dichter bij die van behandeling met chemische middelen.

De gemeente Hoorn experimenteert met een biologisch onkruidbestrijdingsmiddel. Door toepassing van slimme software kun je heel gericht bestrijding uitvoeren: alleen op de plaatsen waar het nodig is. En met de methode van Wave kun je onkruid bestrijden met heet water. Vakblad Stad + Groen besteedt in enkele artikelen aandacht aan alternatieve methoden.

Noodzaak

Die ontwikkeling van alternatieve methoden is nodig. De maatschappelijke druk om de toelating van chemische middelen te beperken, neemt toe. Even leek het er op dat het kabinet met een nieuwe wet met ingang van november 2015 het gebruik van chemische middelen op verhardingen zou beëindigen. De invoering van de wet is nog even uitgesteld. Gemeenten en beheerders kunnen nog even het onkruid met chemische middelen bestrijden, maar ze zullen op zoek moeten naar alternatieven.

Biologisch

De gemeente Hoorn experimenteert met succes met het biologisch middel 'Square Down' zo is te lezen in het artikel 'Hoorn zeer tevreden over proef met biologische bestrijdingsmiddel'. Met een selectieve toepassing kon de gemeente er mee aan hun kwaliteitseisen voldoen. De kosten zijn niet veel hoger dan die van chemische middelen.

Heet water

Ook andere alternatieven zijn niet duurder dan chemische methoden. De kostprijs komt steeds dichter bij die van behandeling met chemische middelen, schrijft het vakblad in 'Alternatieven voor onkruidbestrijding zijn niet duur'. Zo ontwikkelde Onno Cijffers software waarmee beheerders heel gericht naar te behandelen wegvlakken kunnen rijden. Een andere manier is de inzet van sensorgestuurde machines van Wave, die met water van 98 °C het onkruid kan bestrijden. En voor de kleine tuinen is er een mogelijkheid met een terrasreiniger te werken, een machine met borstels waarmee je effectief en grondig sterk vervuilde bestrating kunt reinigen. De machine werkt goed, maar is niet geschikt voor de openbare ruimte, zo is te lezen in het artikel Terrazza reinigingsmachine: effectief, maar bepaald geen 30-seconden borsteltje.

Meer informatie over onkruidebestrijding op verharding kun je vinden in het gelijknamig dossier van Groen Kennisnet.


(Bron foto: Silo)

Links

(1)