Nieuws

Alternatieven voor kuilafdekking

Kuilvoer zoals gras of snijmaïs kun je conserveren door het met folie luchtdicht af te sluiten in een kuil. Om de kuil aan te drukken kun de kuil afdekken met rubberbanden of zandzakken, maar er zijn meer mogelijkheden.

Veel veehouders dekken hun kuil af met rubberbanden. Ze drukken de kuil aan en houden de kuil luchtdicht. Maar het is arbeidsintensief. Datzelfde geldt voor zandzakken of een laag grond op de kuil. Je kunt met nieuwe systemen je kuil sneller afdekken. Verschillende vakbladen nemen de alternatieven onder de loep.

Pekelwater

Zo laat vakblad Veehouderij Techniek in het artikel 'Kuil afdichten met slang vol pekelwater' zien hoe je een kuil kunt afdekken met slangen die gevuld worden met pekelwater. Dat is water met een zo hoge concentratie zout dat het niet bevriest, tenzij de temperatuur onder -22°C komt. De slang is gemaakt van flexibel pvc. Je krijgt zo een druk van 70 kg per strekkende meter, genoeg om de kuil luchtdicht te houden, aldus het vakblad.

Snelspansysteem

Andere alternatieven zijn zandslurven of spanbanden. In 2011 zette vakblad VeeteeltVlees de mogelijkheden op een rij in het artikel 'Alternatieve kuil afdekmiddelen'. En in het artikel 'Kuil dichtmaken in een half uurtje' legt vakblad Veeteelt uit hoe je kuil kunt afdekken met een snelspansysteem. Dat systeem werkt een stuk sneller dan het leggen van autobanden, aldus het vakblad.

(Bron foto: Wikimedia)

Publicaties

(6)