Nieuws

Alternatieven voor ontsmetting met gifgas

Het is goed alternatieven te ontwikkelen voor gif in de tuinbouw, vertelt onderzoeker Jan Verschoor in een filmpje van Kennisonline. Hij laat zien hoe je met een nieuwe ontsmettingsmethode chrysanten voor de export tripsvrij kunt maken.

Tuinbouwproducten moeten voor export in veel gevallen vrij zijn van ziekten en plagen. In het verleden werden die planten ontsmet met het giftige methylbromide, maar dat gas is in de EU en veel andere landen verboden. Daarom werken onderzoekers in het publiek-private samenwerkingsproject (PPS) Phytotec aan de ontwikkeling van alternatieve duurzame ontsmettingstechnieken.

Een van die technieken is het gebruik van een warmtestoot in een beschermende atmosfeer. In een filmpje van Kennis Online vertelt onderzoeker Jan Verschoor over de ontwikkeling van deze techniek.

CATT-ontsmettingsmethode

Met de CATT-ontsmettingsmethode (Controlled Atmosphere Temperature Treatment) worden gewassen in een beschermende atmosfeer gebracht, met veranderde zuurstof - en CO₂-concentraties, waarna ze enkel warmtestoten krijgen. Trips op chrysanten wordt zo - zonder het gebruik van gifgas - bestreden.

Helaas kun je deze techniek niet gebruiken voor alle plant-en-plaagcombinaties, zegt Verschoor. Daarom wordt ook gekeken naar de toepassing van mogelijke andere ontsmettingsmethoden.

(Bron foto: still YouTube )