Nieuws

Angst voor Xylella fastidiosa

De bacterie Xylella fastidiosa, een plantenziekte, is bezig met een opmars in Europa. De besmetting leek zich aanvankelijk te beperken tot het zuiden van Europa, maar werd vorig jaar ook aangetroffen in Frankrijk.

De bacterie is gevreesd omdat die bijna 300 plantensoorten aan kan tasten. Naast koffieplanten en olijven, zijn dat ook soorten als esdoorn, eik of druif. Waarschijnlijk wordt de bacterie verspreid door zuigende insecten, zoals dwerg- en schuimcicaden. Vakblad Boom in Business zet in een artikel 'Xylella fastidiosa: de stand van zaken' ontwikkelingen op een rij.

Aanpak

Een plant die besmet is, zal verwelken, uitdrogen en afsterven. Bestrijding is alleen mogelijk door aangetaste planten te vernietigen. Omdat de bacterie binnen de EU een zogenaamd 'quarantaine-organisme' is, is rigoureuze aanpak voorgeschreven. Zou in Nederland een besmetting plaatsvinden, dan moeten alle waardplanten binnen 100 meter van de besmetting worden vernietigd.

Noodmaatregel

In 2014 heeft de EU een noodmaatregel afgekondigd waardoor planten van 160 soorten en 27 genera voorlopig niet meer geïmporteerd mogen worden in de Europese Unie, zo meldt Wageningen UR in het artikel 'Tien vragen over Xylella fastidiosa'. Sinds december 2015 geldt een verplicht plantenpaspoort voor alle waardplanten die in de EU besmet zijn bevonden, en de NVWA en Naktuinbouw hebben aangegeven vanaf 31 maart hierop te controleren.

(Bron foto: Pixabay)