Nieuws

Arbeidsveiligheid in de tuinbouw

In het dossier ‘Veiligheid in de tuinbouw, een must’ wordt in een aantal artikelen een Belgisch arbeidsveiligheidsproject in de tuinbouw uitgelicht.

In België is vorig jaar het ADLO-demoproject ‘Arbeidsveiligheid in de tuinbouw’ gestart. Het heeft als doel om de sector bewust te maken van de problemen met betrekking tot veiligheid, het thema bespreekbaar te maken en er ook voor te zorgen dat het effectief wordt aangepakt. Het project steunt op drie pijlers: bewustmaking, veilig omgaan met machines (nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van ernstige ongevallen) en de integratie van een arbeidsveiligheidsbeleid in de bedrijfsvoering. In het dossier ‘Veiligheid in de tuinbouw, een must’ wordt in een drietal artikelen over het project geschreven.

Beheersysteem

Om het aantal arbeidsongevallen in de sector gevoelig te verlagen is de complexe wetgeving vertaald in een praktisch beheersysteem. Dat werd onder meer bij tomatenteler Johan Van Bulck in Putte uitgetest. Hij is zeer te spreken over het systeem, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van voorlichtingsfilmpjes. ‘Met het beheersysteem hebben we een instrument om de eerste stappen naar veiligheid te zetten’, aldus Van Bulck. ‘We weten nu waarop we moeten letten, zoals een keuringsattest van de elektriciteit, brandpreventie, nooduitgangen … Wist je bijvoorbeeld dat de laagspanning op je bedrijf om de 5 jaar gekeurd moet worden? Ik stond daar ook niet bij stil, maar het is wel iets dat meteen zal worden gevraagd als er iemand op je bedrijf zou worden geëlektrocuteerd.’

Filmpjes

In het artikel ‘Veiligheid in beeld brengen’ wordt geschreven over de ontwikkeling van ondersteunend en sensibiliserend materiaal. Het gaat onder meer om pictogrammen, instructiefilmpjes (voor anderstaligen) en een map waarin alle noodzakelijke documenten bewaard kunnen worden. Ook worden enkele praktische tips gegeven, bijvoorbeeld over het schoonhouden van vloeren. Dat is belangrijk, want na ongevallen met dieren is uitglijden en vallen nog steeds de grootste oorzaak van letsels in de land- en tuinbouw, zo valt te lezen.

Machines

Vanhoucke Machine Engineering uit Moorslede is een belangrijke fabrikant van oogst- en verwerkingsmachines voor vollegrondsgroenten. Men produceert ook machines voor mechanische en thermische onkruidbestrijding. In hun hele productie- en verkoopproces staat veiligheid voorop. In het artikel ‘Machines maken op maat van de gebruiker’ vertelt de eigenaar hoe ze dat vertalen naar hun klanten.



(Bron foto: Pixabay)