Nieuws

Automatisch geiten voeren

Omdat het voeren van geiten een tijdrovende klus is, zijn er steeds meer verschillende automatische voersystemen beschikbaar. Je kunt geiten zo meerdere keren per dag voeren. Vakblad Geitenhouderij bespreekt verschillende systemen.

Het voeren van geiten is een tijdrovende klus, zeker als je als geitenhouder kiest voor een veelzijdig rantsoen. Om arbeid te besparen kun je kiezen voor een automatisch voersysteem. Vakblad Geitenhouderij zet in het artikel 'En de robot... hij voerde voort' daarom verschillende automatische voersystemen op een rij: vier zelfrijdende systemen en drie hangend aan een rail, die alle meerdere soorten ruwvoer en krachtvoer kunnen laden, mengen en uitdoseren.

Hogere voeropname

Automatische voersystemen zorgen niet alleen voor arbeidsbesparing, er zijn meer voordelen, aldus het vakblad. Zo kun je geiten meerdere malen per dag laten voeren wat tot een hogere voeropname kan leiden. Wil je effect zien, dan moet je de robots vier keer per dag laten voeren.

Zelfrijdend

In het artikel worden de voor- en nadelen van verschillende systemen besproken. De eerste systemen waren systemen die met een geleiderails werken. Die robots hangen aan een rails. Het voordeel daarvan is dat de geiten altijd bereikbaar zijn, ook wanneer het pad besmeurd is. Maar heb je meerdere stallen, dan kunnen zelfrijdende systemen interessant zijn. Er zijn voersystemen die met een mes werken in plaats van met een frees. Zo blijft de structuur van het voer behouden. Een andere robot werkt met een rondgaande ketting die het voer laat vallen.

Alle voersystemen kunnen een rantsoen zelf mengen. Maar voor het gebruik van een voersysteem komt er wel wat technisch inzicht bij kijken en een beetje computervaardigheid.

(Bron foto: Pixabay)