Nieuws

Automatisch varkens wegen

Wil je weten hoeveel je varkens groeien, dan moet je ze wegen. Maar het lukt je niet varkens elke dag op een weegschaal te plaatsen. Een automatisch weegsysteem biedt uitkomst.

Bachelorstudent Dries Talpe, van de Vlaamse Hogeschool Vives in Roeselare, wilde weten of zo'n automatisch weegsysteem goed werkt. Kloppen de gegevens met de werkelijke gegevens? Talpe voerde een onderzoek uit, en schreef het artikel 'Wegen is weten' voor het Vlaamse vakblad Management&Techniek. Hij won er de Boerenbond Persprijs 2015 mee.

Weegsysteem

De PigScale, het weegsysteem waarover Talpe schrijft, is al eerder ontwikkeld. Het is een kooiconstructie waar varkens doorheen lopen; ze worden dan automatisch gewogen. Met die installatie kun je niet alleen het gewicht van de varkens volgen, maar met een temperatuursensor en watermeter kun je ook de temperatuur in het hok en het waterverbruik van de varkens meten. En je kunt ook regelen dat varkens, die een bepaald gewicht hebben bereikt, gemarkeerd worden. Het lijkt handig. Zo kunnen varkenshouders dagelijks inzage krijgen in de groei, maar dan moeten de gegevens wel kloppen.

Betrouwbaar

Hij vergeleek de gegevens van de PigScale met het werkelijke gewicht door varkens afzonderlijk te wegen. Talpe vond een afwijking voor biggen van van 2,36 %, en voor vleesvarkens van 1,91 %. Hij concludeert dat de PigScale een goede indicator is om het gewicht te volgen, maar, zo nuanceert hij, wil je betrouwbare gegevens dan moet je de weger regelmatig controleren. Omdat het aantal wegingen bij oudere varkens afneemt, worden de gegevens bij oudere varkens minder betrouwbaar.

(Bron foto: Thinkstock)