Nieuws

Bedrijfsovername door je kind

Robin Peeters is zoon van een telersechtpaar. Zijn ambitie is om het biologische tuinbouwbedrijf van zijn ouders over te nemen.

In het artikel ‘Oud: "Van mij hoeft het bedrijf niet veel groter te worden": Nieuw: "Als ik in maatschap kom, dan wil ik het bedrijf uitbreiden"’ uit Binder komt de familie Peeters uit het Limburgse Neel aan het woord. Vader Wim (51), moeder Ellen (50) en zoon Robin (21) praten over het bedrijf en ook de bedrijfsovername komt aan bod.

Pastinaak

Wim en Ellen Peeters schakelden in 2000 over van gangbare naar biologische teelt. Het bedrijf groeide daarna van zeven naar 25 hectare. Prei is de hoofdteelt met daarnaast Chinese kool, courgettes, vroege aardappelen, tuinbonen, pastinaak en boerenkool.
Zoon Robin volgt momenteel de opleiding Agrarisch Ondernemerschap richting tuin- en akkerbouw op het CAH Vilentum in Dronten en het is zijn ambitie om het biologische tuinbouwbedrijf van zijn ouders over te nemen. Inmiddels is hij al betrokken bij het bedrijf. Zo is het telen van pastinaak zijn idee. ‘Ik heb de biologische landbouwschool gevolgd in Dronten. Bij de akkerbouwers in de polder zag ik dat ze geen vroege pastinaak teelden. Ik heb daar vorig jaar een hectare van ingezaaid. Dat was succesvol. Dit jaar hebben we twee hectare vroege pastinaak gezaaid.’

Schaalvergroting

Hoewel het bedrijf een groei heeft doorgemaakt, zijn de meningen over verdere schaalvergroting verdeeld. Als Robin in het maatschap komt, wil hij het bedrijf laten groeien, terwijl van Wim het bedrijf niet veel groter hoeft te worden. ‘Robin moet niet uit het oog verliezen dat hij elke teelt goed moet doen. Hij kan meer verdienen als hij 10% extra rendement van ons land haalt, dan dat hij tien hectare extra beteelt’, zegt Wim. Robin heeft een ander beeld. ‘Het verschil tussen mij en mijn vader is dat hij behoudender is’, zegt hij. ‘Als we gaan groeien, dan ga ik minder op het land werken en wil ik meer een managementrol vervullen.’

Foto: Thinkstock