Nieuws

Begin van tekenseizoen met week van de teek

Het begin van de lente is ook het begin van het tekenseizoen. Maandag 11 april start de week van de teek om je bewust te maken van de gevaren van een tekenbeet.

Wie veel buiten werkt in het groen, of recreëert in het bos, heeft kans op een tekenbeet. Meestal gaat het om de schapenteek, Ixodes ricinus. Zo'n teek zuigt zich vast in je lijf om zich vol te zuigen met bloed. Tijdens zo'n beet kan de teek de ziekte van Lyme overbrengen. Die ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Volgens Tekenradar.nl is in Nederland een op de vijf teken (20%) besmet met die bacterie.

Tekencontrole

Met de Week van de Teek willen een groot aantal samenwerkende organisaties iedereen bewust maken van de gevaren van een tekenbeet. Tijdens de week wordt via een speciale website weekvandeteek.nl en de landelijke media aandacht besteed aan de gevolgen van een tekenbeet. Wat kun je doen om een tekenbeet te voorkomen? Hoe kun je je het beste beschermen? En hoe controleer je jezelf op een tekenbeet?

Zo is er door Stigas de poster Systematische tekencontrole uitgegeven waarop wordt uitgelegd hoe je je hele lichaam systematisch kunt controleren op teken. Heb je een tekenbeet opgelopen, dan kun je dit registreren op tekenradar.nl. Mensen die werken in het groen kunnen een tekenbeet registreren op de website van Stigas.

Tekenverwachting

De week van de teek wordt jaarlijks in het voorjaar georganiseerd wanneer de teken weer actief worden. Op Tekenradar.nl is nu al te zien dat voor de komende zeven dagen in een deel van Nederland de tekenverwachting hoog is. Meer informatie over de teek en de ziekte van Lyme vind je in het dossier 'Ziekte van Lyme' van Groen Kennisnet.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(2)