Nieuws

Behandeling recirculatiewater met behoud microflora

Bij de teelt van aardbeien op water, kun je het water hergebruiken of recirculeren, maar dan moet je het wel behandelen zodat je ziekteverwekkers verwijdert. Met het Opticlear Diamond systeem behoud je gunstige stoffen die microflora sparen.

Om water in de aardbeienteelt op stellingen opnieuw te gebruiken, is het nodig dat je het recirculatiewater ontsmet. Meestal gebeurt dat met UV, ozon, met chloor of door verhitting, maar dat is rigoureus. Je doodt alle bacteriën, virussen en schimmels. Je maakt het water helemaal leeg, weet Jeroen Krossen van het bedrijf WaterIQ.

Dat bedrijf heeft een ander systeem van waterbehandeling ontwikkeld, het Opticlear Diamond-systeem. Het voordeel van dat systeem is dat je gunstige stoffen behoudt. Het zorgt ervoor dat je een actievere microflora hebt rond de wortels, zo is te lezen in het artikel 'Streven naar microbiologisch gecontroleerde omgeving' in KAS Magazine.

Microflora management

Dat dit systeem werkt, bleek al uit een onderzoeksrapport 'Microflora management' van het Productschap Tuinbouw dat vorig jaar verscheen. In dit systeem wordt het water in een paar stappen behandeld. In de eerste stap wordt organische vervuiling verwijderd door middel van adsorptie. Er wordt gebruik gemaakt van keramisch materiaal dat met een coating is behandeld die het materiaal een specifieke lading geeft. Voedingsstoffen die gunstig zijn voor de planten of de groei van de microflora, worden doorgelaten.

In een tweede kolom worden schimmels en bacteriën gedood door oxidatie met waterstofperoxide en lucht. De waardevolle organische zuren, aminozuren, suikers, vitamines en ijzerchelaten behoud je zo.

Weerbaarheid

Aardbeiteler van den Elzen uit Uden gebruikt het systeem tot volle tevredenheid. Hij voegt na behandeling van het water nog OSL toe. Dat is een voedingsextract dat een nabootsing is van de wortelexudaten, de stoffen die uit plantenwortels vrijkomen. Er zitten aminozuren, organische zuren en suikers en vitaminen in waardoor de bacteriën rond de wortels, de rhizobacteriën, zich beter kunnen ontwikkelen.

Die rhizobacteriën spelen een belangrijke rol bij de versterking van de weerbaarheid van het gewas. Ze produceren signaalstoffen of elicitors die de plant aanzet tot vorming van metabolieten. De plant kan zich zo beter verweren tegen infecties.

Het systeem bij aardbeiteler van Den Elzen was een forse investering, kosten €67.000. Het systeem is goedgekeurd door de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw. Van Den Elzen voldoet daarmee aan de eisen en is zo voorbereid op emissieloos telen.

(Bron foto: Shutterstock)

Publicaties

(5)