Nieuws

Beleef- en pluktuin Inspiratiehoeve

In 2015 heeft stichting Terra Green Combination (van AOC Oost) een project uitgevoerd in Boekelo. Renate Haarman van de Inspiratiehoeve heeft de opdracht gegeven voor een beleef- en pluktuin. Vanaf 1 oktober 2023 zal de pluktuin niet meer open zijn voor het publiek. De tuin zal blijven bestaan, maar de bloemen zullen een andere bestemming krijgen.

In de voorbereidingen is er een projectvoorstel gemaakt met een aantal schetsontwerpen door de projectleider Joost Eertman. Dit heeft hij in samenwerking met Robin Weenk gedaan. In dit projectvoorstel zijn de ideeën en wensen van Renate en van de stichting meegenomen tot een compleet plan. Dit plan is besproken met Renate. Na enige verbeterpunten is men samen tot een definitief ontwerp gekomen

In dit ontwerp zit een bloemenmengsel van 200 m², zintuigenborder van 20m² en een stuk gazon voor eventuele activiteiten centraal. Aan dit ontwerp zijn natuurlijke aspecten toegevoegd om het landschappelijke te benadrukken. Tevens geeft alles bij elkaar een inspirerend beeld. Bij dit definitieve ontwerp is een plan van aanpak, risico-inventarisatie, sfeerimpressie en een passende offerte gemaakt. Na akkoord is er een planning gemaakt om het te realiseren.

In dit project is samengewerkt met verschillende ondernemers. Er is gefreesd en geploegd door loonbedrijf Pelle. Het idee past bij de wens van de Gemeente Enschede voor het rondje Enschede. Daarnaast is er een bodemverbeteraar toegepast om het bodemleven te stimuleren. Dit is geleverd door transport en aannemingsbedrijf Lesker. Deze bodemverbeteraar is met name bedoeld voor het gazon en de zintuigenborder. Bij de bloemenmengsel is dit niet aan te raden. Hier moet de grond namelijk zo schraal mogelijk zijn.

Om de beleef- en pluktuin ook echt te beleven, zijn er houtschijven (gezaagd uit een boom) door de zintuigenborder en bloemenmengsel gelegd. in het bloemenmengsel is een binnenplaats gecreëerd van zaagsel.

De Terra Green Combination hoopt dat men er veel plezier aan zal beleven en dat het zal inspireren.

Contact

Edwin Vos, AOC Oost, e.vos@aoc-oost.nl

(Bron foto's: Edwin Vos)