Belichting van glasteelten begint met een lichtplan
Teelt met kunstmatige belichting heeft een vlucht genomen, schrijft vakblad KAS. In Nederland worden vele honderden hectares belicht en dat areaal stijgt. Er zijn veel leveranciers van belichtingssystemen en die onderscheiden zich van elkaar alleen op details, aldus het vakblad. Het is daarom verleidelijk bij plannen voor aanschaf te kijken wie lampen het goedkoopst en snelst kan leveren, maar verstandig is het niet. In het artikel 'Nieuwe lampen kopen? Let op de toegevoegde waarde!' benadrukt het vakblad het belang van ondersteuning en service door de leverancier.
Lichtplan
Overweeg je als teler de aanschaf van een belichtingssysteem, dan zul je eerst vragen moeten beantwoorden: Waarom wil je belichten? Wat wil je bereiken met je teelt of je product? Wat past het beste bij je bedrijf? Die vragen kun je niet zelf beantwoorden. De meeste leveranciers willen met je meedenken over hoe je optimale belichting kunt realiseren. Zo maakt leverancier Jan Mol met de teler een lichtplan voor het bedrijf op basis van gewasonderzoek.
Kennisuitwisseling
Kennisuitwisseling is essentieel in de samenwerking met telers, vinden ook andere leveranciers. De leveranciers leren bij het opstellen van een lichtplan van de telers en en andersom leren telers van de lichtleverancier. Die kennisuitwisseling is de basis voor betrouwbare werkrelaties. Ook lampenproducent Philips Horti LED hecht aan kennisuitwisseling. Daarom organiseert de lampenproducent een paar keer per jaar bijeenkomsten voor tomatentelers.
Belichtingsystemen
In het artikel is een schematisch overzicht opgenomen van dertien verschillende belichtingsystemen. Van de verschillende systemen, zowel Son-T belichting als Led-belichtingsysstemen, vind je in dat schema specificaties zoals vermogen, efficiency, kleurspectrum, afmetingen en lichtoutput.
(Bron foto: Shutterstock)