Nieuws

Bentheimer landschapen als grasmaaier

Laura Hoogerwerf uit Haaksbergen stelt haar schapen beschikbaar voor begrazing op diverse terreinen. Het Bentheimer landschaap is een zeldzaam ras dat dicht bij de natuur staat, zegt ze. Ze kiest bij het schapenhouden voor een natuurlijke aanpak.

Het Bentheimer Schapenras is een van de zeldzame schapenrassen die Nederland rijk is. Laura Hoogerwerf koos een paar jaar geleden bewust voor dit schapenras omdat het dicht bij de natuur staat, zo is te lezen in het artikel 'Schapen als grasmaaier'. Ze zet met haar bedrijf 'De wollige grasmachines' de schapen in voor diverse begrazingsprojecten van opdrachtgevers.

Natuurlijke aanpak

Bij het beheer van de schapen kiest ze voor een natuurlijke aanpak. Zo is ze terughouden met medicijnengebruik en heeft ze veel aandacht voor de gezondheid van de schapen. Ze doet zelf wormenonderzoek door mest te analyseren. En als het nodig is ontwormen ze de schapen. Om resistentieontwikkeling bij wormen te voorkomen, wissel ze zoveel mogelijke middelen af.

Dekram

Het Bentheimer landschaap is een echt oerras, zegt ze in het artikel. De schapen weten zelf precies wat ze nodig hebben om gezond te zijn. Ze blijven het liefst het hele jaar buiten. Ook bij het dekken kiest ze voor een natuurlijke aanpak. Het hele jaar loopt er een dekram bij de schapen.

(Bron foto: Erich Ferdinand [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons)