Nieuws

Benut kinderboerderij voor biodiversiteit

De kinderboerderij, vaak een oase van groen in woonwijken, kan zoveel meer zijn dan alleen een plek waar kinderen kennis maken met diersoorten. In Vakblad kinderboerderijen wordt opgeroepen om de potentie van de kinderboerderij als informatiepunt voor biodiversiteit te benutten.

Als groene oase en als plek waar grote groepen bewoners dagelijks op afkomen, is de kinderboerderij bij uitstek een plek om informatie over biodiversiteit te geven. Aan de hand van een voorbeeld wordt in het vakblad uitgelegd hoe biodiversiteit kan worden geïntegreerd in het bedrijfsplan.

Hart van de boerderij

Op Speelboerderij Elsenhove te Amstelveen vormt biodiversiteit het hart van de boerderij. Naast de doelstelling om een aantrekkelijke kinderboerderij te zijn, wordt aansluiting gezocht met gemeentelijk beleid. Dit wordt gedaan door zich te richten op spelen, biodiversiteit en duurzaamheid.

Enerzijds is gelet op de kinderwens (zij mogen bijvoorbeeld vies worden) anderzijds is gelet op biodiversiteit. Vakblad kinderboerderijen: ‘door bewust gebruik te maken van elementen gemaakt van wilgen en elsen, is er ook meer ruimte voor planten en dieren gecreëerd.’

Biodiversiteitsfonds

De afstemming met gemeentebeleid zorgt er ook voor dat gelden uit het biodiversiteitsfonds worden aangewend voor speerpunten van de gemeenteraad. Denk aan: informatieverstrekking aan bewoners over (honing)bijen, (dwerg)vleermuizen en egels. Met het geld van het fonds is bijvoorbeeld een bijenhuis uitgebreid met nieuwe informatiepanelen en een schildering van een bijendans.


(Bron foto: Thinkstock)