Nieuws

Beperk bodemverdichting met rupsbanden of een drukwisselsysteem

Trekkerbanden worden steeds groter en zorgen op het land voor bodemverdichting. Bodemverdichting is een groeiend probleem. Wil je verdichting voorkomen dan kun je rupsbanden gebruiken, bandenspanning aanpassen of overstappen op flexibele banden.

Trekkerbanden zijn in de loop der jaren gegroeid. De diameter van banden was in 1950 nog zo'n 156 cm en de breedte was zo'n 35 cm. Nu hebben banden gemiddeld een diameter van 232 cm en een breedte van 90 cm, aldus vakblad Landbouwmechanisatie in het artikel 'Trekkerband loopt aan tegen zijn maximum'. Die grotere banden hebben meer draagkracht. Maar door het grotere gewicht drukken ze ook zwaar op de bodem. Ze veroorzaken bodemverdichting.

Drukwissel

Je kunt die verdichting voorkomen door in het veld te werken met een lagere bandendruk. De druk zou 0,8 bar of lager moeten zijn. Maar op de weg heb je juist een hogere druk nodig om goed te kunnen rijden. De bandendruk moet dan 1,6 bar of hoger zijn. Met een drukwisselsysteem kun je de druk aanpassen aan de omstandigheden. Het vakblad legt in het artikel uit waarom en hoe je die bandendruk aanpast.

Rupsbanden

Een andere mogelijkheid is over te stappen op rupsbanden. Die zorgen ervoor dat het gewicht verdeeld wordt zodat er minder bodemverdichting optreedt. Rupsbanden hebben daarnaast meer voordelen, schrijft het vakblad in het aritkel 'Rupsen op rij'. Zo verhogen ze de stabiliteit van machines. Trekkers met rupsbanden kunnen de trekkracht beter overbrengen op de ondergrond. Bovendien maken rupsbanden de machines minder breed. Vakblad Landbouw Mechanisatie vergelijkt daarom verschillende trekkers met rupsbanden. Rupsen op een rij. Er zijn ook 'halftracks', trekkers die alleen rupsen op de achteras hebben. Aan de vooras zitten gewone wielen.

Flexibele banden

Er zijn ook banden die ultraflexibel zijn, die zouden minder bodemverdichting veroorzaken dan rupsbanden. Onderzoeker Jan van den Akker legt in de kennisclip 'Band versus rups' uit hoe banden en rupsen invloed hebben op de bodemverdichting.

(Bron foto Geograph.org © Copyright Jonathan Billinger (Creative Commons Licence))

Links

(2)