Nieuws

Beperking emissie met een goed ingerichte wasplaats

De afgelopen 15 jaren is er veel winst gehaald bij het terugdringen van de emissie van bestrijdingsmiddelen. Maar dat geldt niet voor de erfemissie. Het belang ervan is flink toegenomen. Met een goed ingerichte wasplaats kun je veel milieuwinst halen.

Bij het reinigen van een spuitmachine op het erf, vaak met een hogedrukreiniger, bestaat het risico dat restanten via puntlozing in het oppervlaktewater terechtkomen. Emissie van bestrijdingsmiddelen kan optreden bij het vullen, reinigen en stallen van spuitmachines. Daarom is het belangrijk daarvoor een goede plek in te richten. Vakblad Landbouwmechanisatie zet aandachtspunten op een rij in het artikel 'Ideale wasplaats'.

Erfemissie

Het vakblad benadrukt het belang van het terugdringen van de erfemissie. In het algemeen is er afgelopen 15 jaar veel winst gehaald bij het terugdringen van emissie, zo schrijft het vakblad, maar dat geldt niet voor de erfemissie. Het belang ervan is toegenomen: van 10 tot 20% naar 50 tot 60%. De milieuwinst op het erf is achtergebleven bij de milieuwinst in het veld, aldus het vakblad.

Biofilter

Om erfemissie te voorkomen kun je het best een overdekte was- en vulplaats inrichten met een vloeistofdichte vloer en een afvoer naar een put waarin het proceswater wordt opgevangen. Dat proceswater mag je niet op het riool lozen. Je moet het op de een of andere manier afvoeren. Je zou het kunnen uitrijden over het veld, maar dat is vrij bewerkelijk. Een goede oplossing is de toepassing van een biofilter.

Zo'n biofilter is een gesloten systeem, meestal een bak van kunstof of beton die gevuld is met een mengsel van grond (80%) en stro (20%). Het proceswater laat je door dat filter lopen. Het water wordt verdampt, terwijl de chemische stoffen worden geabsorbeerd en afgebroken. Zo'n biofilter heeft een capaciteit van 2,5 tot 3 m³ per bak en neemt een oppervlakte van ongeveer 5 m² in.

Zuiveringsinstallatie

Voor de meeste akkerbouwers zijn vier tot zes bakken voldoende, aldus het vakblad. Voor een grotere afvoercapaciteit zou je een zuiveringsinstallatie kunnen overwegen waarin chemische stoffen versneld worden afgebroken.

De artikelen in LandbouwMechanisatie zijn niet vrij toegankelijk. Om ze te kunnen lezen, kun je een gratis account op Landbouwmechanisatie aanmaken.

(Bron foto: Wikimedia Josephine-v-G )