Nieuws

Bescherming van oceanen een stap dichterbij met nieuw VN verdrag

Zonsopgang op open zee - Pexels via Pixabay
Bron foto: Pexels, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    VN verdrag ter bescherming van oceanen
Bekijk de bronnen
Na een lange periode van onderhandelingen was het op zaterdag 4 maart het zover. De lidstaten van de Verenigde naties bereikte overeenstemming over een juridisch kader voor de bescherming van de volle zee. Het doel: 30% bescherming in 2030.

Ongeveer 70% van de oppervlakte op aarde wordt bedekt met zeeën en oceanen. Het grootste deel van deze zeeën en oceanen behoord tot de internationale wateren, ofwel open zee. Deze gebieden zijn tot nu toe nauwelijks beschermd tegen vervuiling en overbevissing, slechts 1% van de totale oppervlakte heeft een beschermde status. Het nieuwe VN verdrag moet hier verandering in gaan brengen. De onderhandelaars zijn het erover eens dat over 7 jaar 30% van de zeeën en oceanen over 7 jaar beschermd moet zijn.   

Hoewel het verdrag nog door de lidstaten van de VN geratificeerd moet worden, wordt het nu al gezien als een enorme stap richting te bescherming van zeeën en oceanen. Deze bescherming is belangrijk omdat oceanen essentieel zijn voor het leven op aarde en bedreigd worden door menselijk handelen. In deze video van het van het programma Vroege vogels legt Nathalie Houtman, oceaanexpert bij het Wereld Natuur Fonds, uit wat het verdrag inhoud, wat de volgende stappen zijn en waarom de bescherming van oceanen zo belangrijk zijn.  

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Historisch verdrag voor de oceanen | Radio | Vroege Vogels

Bron: Vroege Vogels