Nieuws

Beste biest van eigen moeder

Een pasgeboren kalf kun je het beste biest geven van eigen moeder. Het voorkomt kruisbesmetting, bovendien bouwt een kalf dan sneller zijn immuunsysteem op.

Biest, de eerste dikke melk die een koe direct na het afkalven geeft, is rijk aan vitaminen en bevat antistoffen. Daarom is het belangrijk dat kalveren na de geboorte biest krijgen. Gangbaar is het idee dat een kalf binnen het uur minstens 2 liter biest moet krijgen.

Vakblad Veeteelt benadrukt in het artikel 'Biest van eigen moeder is de beste keus' dat je liefst nog eerder biest moet geven. Hoe korter je de koe na het kalven melkt, hoe meer antistoffen de biest bevat. Het liefst melk je de koe al binnen het half uur na afkalven.

Moederkoe

Daarnaast is het belangrijk dat je biest van eigen moeder geeft omdat je zo infecties door para-tbc of salmonella kunt beperken. Meng je biest van meerdere koeien, dan bestaat het gevaar van kruisbesmetting. Bovendien bevat biest van eigen moeder levende witte bloedcellen die opgenomen worden in de bloedbaan van het kalf. Die witte bloedcellen dragen bij aan de opbouw van van het immuunsysteem van het kalf, mits de de antigenen op de cellen van moeder en kalf overeenkomen.

Kwaliteit

Om te weten wat de kwaliteit van biest is, kun je biest zelf analyseren, maar beter is bij het kalf een bloedmonster te nemen om na te gaan hoe het met het gehalte aan antistoffen zit na de biestgift. Voor een goede kwaliteit van de biest is een goede conditie van de moeder koe belangrijk.

Dierenarts Jan Hulsen adviseert in het artikel biest langer te geven dan de gangbare eerste 24 uur. Het beste is biest tot drie dagen na de geboorte te geven.

(Bron foto: Pixabay)