Op de dag van de Biodiversiteit publiceert Naturalis de eerste editie van het jaarlijkse Statusrapport Nederlandse Biodiversiteit. ‘’Nederland staat voor grote uitdagingen, als het gaat om stikstof, klimaat, waterkwaliteit en om sneller en betere beleidsbeslissingen te kunnen nemen moeten we weten hoe het met onze biodiversiteit gaat,’’ vertelt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur Natuaris. ‘’En daarom heeft Natuaris dit rapport uitgebracht.’’
De kennis van het Statusrapport Nederlandse Biodiversiteit is verzameld door duizenden mensen: wetenschappers en vrijwilligers van de Nederlandse soortenorganisaties, over de loop van decennia. ''Het rapport gaat over alle soorten: de grote, de kleine en de onzichtbare'', zegt Biesmeijer. Het is opgeschreven door meer dan dertig experts van Naturalis en andere instellingen, en uitgegeven door Naturalis. Het laat zien dat we veel weten, maar vooral slechts kleine beetjes van het grotere geheel. Die kleine beetjes geven een somber beeld.
Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Statusrapport Biodiversiteit 2025
Bron: Naturalis Biodiversity Center
Natuurherstel werkt
Het rapport is ook optimistisch. Er zijn soorten waar het wel goed mee gaat, zoals zeehonden, de otter en de zeearend. ''Het rapport laat daarnaast zien dat als je iets doet voor natuurherstel, het ook werkt - en dat we weten wat we moeten doen,'' vervolgt Biesmeijer. ''Soorten die schoon water nodig hebben, zoals haften en groene kikkers, profiteren bijvoorbeeld van maatregelen voor schoner oppervlaktewater. Moerasvogels hadden baat bij natuurontwikkelingsprojecten, vaak in combinatie met het realiseren van waterberging.''
Maandthema: biodiversiteit
Het thema van mei is biodiversiteit. Deze maand staan we stil bij het belang van het behouden en versterken van de soortenrijkdom van Nederland. Biodiversiteit vind je overal: in de bodem, op je bord, onder water, en ook in de stad is er aandacht voor biodiversiteit. We kunnen niet zonder: het netwerk van plant- en diersoorten zorgt voor schone lucht, filtert het water, helpt de landbouw met plaagbestrijding en de bestuiving van gewassen. Houd Groen Kennisnet in de gaten en ontdek wat de biodiversiteit voor jou doet!