Nieuws

Besteed aandacht aan koeien rond afkalfproces

Er verandert veel in het lijf van een koe rond het afkalfproces. Door hormonale veranderingen, verandert de stofwisseling van de transitiekoe. Monitoring van koeien met hulp van sensoren of een goede observatie is daarom zinvol. Zo zou je dagelijks de temperatuur moeten opnemen.

Tijdens de droogstand, de periode voor het afkalven, hebben koeien een andere voederbehoefte dan na het afkalven. Zo is het zinvol tijdens de droogstand energiedensiteit laag genoeg te houden en vervetting van de dieren tegen te gaan. Foute samenstellingen van het rantsoen kunnen leiden tot metabole stoornissen bij de koeien zoals kalfziekte en slepende melkziekte, schrijft vakblad Managemen&Techniek in het artikel 'Transitiekoeien verdienen je aandacht'.

Observatie

Tijdens de periode rond het afkalven zijn koeien bovendien wat vatbaarder voor infecties, zoals uier- en baarmoederontstekingen. Daarom benadrukt het vakblad dat je aandacht moet besteden aan de koeien tijdens het afkalfproces. Als je gebruik maakt van een informatiesysteem met koesensoren, kun je daar veel informatie uit halen zoals lichaamsactiviteit, lichaamstemperatuur of herkauwactiviteit. Maar ook zonder sensoren is observatie zinvol. Een veehouder kan ook zelf vaak zien of een koe wat mankeert. Is de koe mager, mank, komt die naar het voerhek of niet.

Temperatuur

Verse koeien, die net afgekalfd hebben, moet je daarom regelmatig inspecteren. Je moet de uier meerdere keren per dag controleren. Je controleert de melkproductie, die moet geleidelijk stijgen. En de eerst 10 dagen na het afkalven zou je een koe dagelijks moeten temperaturen. Als de temperatuur van een volwassen koe boven de 39,5 °C komt spreek je van koorts.

Signalen

Er zijn diverse signalen die belangrijk zijn. Staat een koe veel? Of ligt de koe? Eet de koe voldoende? Hijgt de koe of heeft ze een rustige ademhaling? Hoe is de mest? Een koe met een een stinkende, gekleurde uitvloei heeft mogelijk baarmoederontsteking.

Het vakblad benadrukt dat routinematige monitoring van transitiekoeien zinvol is. Je krijgt niet alleen een objectief beeld van het bedrijfsmanagement, maar je kunt ook sneller ingrijpen waardoor de melkkoeien beter en gezonder kunnen produceren.

(Bron foto: Shutterstock )