Nieuws

Beter boeren met data

Door data te verzamelen en die te analyseren kun je de bedrijfsvoering optimaliseren. Veel boeren verzamelen data. In de podcastserie Databoeren praat redacteur Chris Vlaanderen met ondernemers en een onderzoeker.

In de vierdelige podcastserie die redacteur Chris Vlaanderen van Landbouwmechanisatie in samenwerking met Stichting Boer & Data maakte, komen boeren aan het woord die al langere tijd werken met data zoals de akkerbouwers Jacob van den Borne uit Reusel, Leon Noordam uit Numansdorp en pluimveehouder Robert Nijkamp uit Raalte. Ze vertellen in de podcast welke data ze verzamelen. Wat kun je ermee? Wat levert het op? Waar sla je data op? En kun je geld verdienen met data? In de vierde aflevering praat Vlaanderen met onderzoeker Koen van Boheemen van Wageningen University & Research die bezig is met de ontwikkeling van het dataplatform FarmMaps.

Opbrengstdata

Akkerbouwer Jacob van den Borne heeft al vrij lang ervaring met het verzamelen van data. Hij verzamelt die data met gewas- en bodemsensoren, met zijn tractors en aardappelrooier. Van den Borne doet dat omdat die data je kunnen helpen je bedrijfsvoering te verbeteren, zegt hij. Zo kun je met hulp van data analyseren wat weersinvloeden doen op de opbrengst. Of wat het effect van verschillende tractors is op bodemverdichting. De meest interessante data - zo zegt hij - zijn opbrengstdata. De opbrengsten zijn immers belangrijk, die zorgen dat je je rekeningen kunt betalen.

Wanneer je opbrengstdata van verschillende jaren verzamelt, kun je er opbrengstpotentiedata van maken, zo legt hij uit. Je kunt analyseren welke factoren negatieve invloed op de opbrengsten hebben. Zo kun je werken aan optimalisatie van de opbrengst.

Eigenaarschap

Van den Borne slaat de data op in een dataplatform Cloudfarm van Dacom. Zo krijgt hij op een overzichtelijke wijze toegang tot alle data. Andere ondernemers slaan data zelf op. Pluimveehouder Robert Nijkamp uit Raalte, die in de tweede podcast aan het woord komt, slaat data op in een flight recorder op zijn eigen bedrijf. Ook akkerbouwer Leon Noordam uit Numansdorp heeft gekeken of hij data zelf kan opslaan, ordenen en gebruiken.

In de podcasts komt ook het eigenaarschap van data aan de orde. De geïnterviewden in de podcasts maken duidelijk dat een boer zelf eigenaar blijft van de data van de bodem of van het gewas. Maar data kunnen wel interessant zijn voor fabrikanten, of voor andere ondernemers. Voor machinefabrikanten die nieuwe machines willen ontwikkelen, zijn die data interessant zegt Van den Borne: 'Het verkopen van data is een nieuw verdienmodel voor de boer.'

(Bron foto: Shutterstock)