Nieuws

Betere groeiplaatsen voor stadsbomen

De stedelijke omgeving is niet ideaal voor bomen. De wortels komen soms in verdrukking of staan in verkeerde grond. Je kunt er wel wat aan doen.

De problemen waar bomen in een stedelijke omgeving mee kampen zijn divers. Ze staan letterlijk in de verdrukking, de wortels worden door het gewicht van geparkeerde auto’s platgedrukt, ze hebben te weinig ruimte om te groeien of de grond waarin ze staan deugt niet. Vakblad Boomzorg besteedt onlangs in drie artikelen aandacht aan stadsbomen.

Dirk Doornenbal vindt in zijn artikel ‘Voor- en nadelen van groeiplaatsverbetering met luchtdrukapparatuur’ dat je goed moet kijken naar de precisie oorzaak van groeiproblemen. Henk Werner van Pius Floris maakt duidelijk hoe je met een substraat de bomengrond kunt verbeteren in het artikel ‘Hiermee krijgen stadsbomen wat ze verdienen’. En groeiplaatsspecialist Werner Hendrix laat in het artikel ‘Tien don’ts op het gebied van groeiplaatsinrichting’ zien welke fouten in de praktijk gemaakt worden.

Fouten

Hendrix heeft een lijst van tien veel voorkomende fouten. Zo is de bestekomschrijving soms zo vaag dat het ruimte laat voor foute interpretaties. Als het bestek vermeldt dat er steenhoudend substraat gebruikt moet worden bij de groeiplaats, dan kun je een granulaat toepassen, maar hij ziet dat beheerders soms ook gewoon overgebleven teelaarde met puin gebruiken. Dat laatste was niet zo bedoeld. Het toezicht is soms onvoldoende, de beheerders houden te weinig rekening met een hoge grondwaterstand of er is onvoldoende aanvoer van water.

Substraat

Boomverzorger Pius Floris heeft een substraat ontwikkeld dat je toe kunt voegen aan de groeiplaats van bomen. Het substraat – dat veen, compost, perlite en biologische preparaten bevat – zorgt voor een schimmel- en humusrijk bodemleven. De groei van bomen wordt er zichtbaar door verbeterd, zegt Henk Werner, medewerker van Pius Floris. Maar hij maakt zich wel zorgen over de groeiruimte die bomen krijgen. Veel stadsbomen hebben te weinig ruimte om uit te groeien tot volwassen bomen.

(Bron foto: Doelbeelden)