Nieuws

Betere informatievoorziening voor hooikoortspatiënten

Seizoensgebonden Allergische Rinitis, in de volksmond bekend als hooikoorts, is geen ernstige ziekte. Maar SAR heeft meer invloed op het leven van patiënten, dan je verwacht. SAR-patiënten zijn gebaat bij een betere informatie van pollenvoorspellers.

Seizoensgebonden Allergische Rinitis (SAR) is een veel voorkomende allergische aandoening die veroorzaakt wordt door pollen. In de volksmond wordt de ziekte wel hooikoorts genoemd, maar dat is niet juist, vindt de Wageningse Masterstudent Nynke de Jong in haar afstudeerverslag. Het gaat niet alleen om graspollen, maar ook om pollen van andere soorten planten. Zij gebruikt daarom SAR als aanduiding van het ziektebeeld.

Irritatie

De meest voorkomende symptomen van SAR-patiënten zijn irritatie in de neus, niezen en een waterige loopneus. En veel mensen hebben ook last van jeukende, pijnlijke ogen en een jeukend gehemelte. Het lijkt er op dat de klachten die door SAR worden veroorzaakt, heviger worden door klimaatverandering, zachtere winters, en nieuwe allergene plantensoorten zoals ambrosia. Hoeveel patiënten met SAR er exact zijn, is niet bekend, schrijft De Jong in haar verslag. Niet iedereen meldt zich bij de dokter,. In 2010 waren er in Nederland ongeveer 350.000 SAR-patiënten bekend.

Impact

Hoewel de symptomen niet ernstig lijken, heeft de ziekte toch meer impact dan je verwacht, schrijft De Jong. Patiënten maken extra kosten kosten voor medische consulten en medicatie en ze melden zich soms ziek waardoor er verlies van arbeidsproductiviteit is. Er zijn wel medicijnen op basis van antihistamine en corticosteroïden, maar die bestrijden alleen de symptomen. Er is geen genezing van de aandoening.

Pollenvoorspellers

Voor een goede beheersing van de klachten kan een model dat de verspreiding van pollen voorspelt, een goede hulp zijn. Op dit moment zijn er wel pollenvoorspellers, zoals de Allergieradar, maar die modellen schieten tekort, stelt de studente. Die modellen geven te weinig informatie. Bovendien weten patiënten soms niet voor welke pollen ze allergisch zijn. Patiënten kunnen daarom niet goed anticiperen op de voorspellingen. Veel patiënten staan er niet zo vaak bij stil dat ze SAR hebben. Ze laten het gewoon over zich heen komen, aldus De Jong.

Het nieuwe Hayfever Forecast System (HFF), dat door onderzoekers van Wageningen University & Research ontwikkeld wordt, zou specifiekere informatie kunnen geven dan de huidige pollenvoorspellers. Maar dan moet de nieuwe kennis wel goed toegankelijk zijn. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door bij dat nieuwe systeem apps te ontwikkelen waardoor patiënten direct toegang hebben tot SAR.

(Bron foto: Shutterstock)