Nieuws

Betere medicinale cannabis met led-belichting

Wanneer je tijdens de teelt van medicinale cannabis led-belichting toepast, produceren sommige rassen meer medicinale actieve stoffen dan met andere belichting. Hoge lichtniveaus dragen bij aan meer actieve stoffen.

In cannabis zitten stoffen die je in kunt zetten voor medicinale doeleinden: Cannabidiol (CBD) en Tetrahydrocannabinol (THC). CBD wordt gebruikt voor de behandeling van Multiple Sclerose en THC, waarvan je high kunt worden, wordt gebruikt tegen aandoeningen als het syndroom van Gilles de la Tourette, therapieresistent glaucoom en bij klachten als misselijkheid, braken en gewichtsverlies.

Medicinale cannabis

In Amerika en Canada is de teelt van medicinale cannabis gelegaliseerd. Omdat de vraag naar medicinale cannabis wereldwijd toeneemt, is er behoefte aan betere en efficiëntere productiemethoden. Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzochten daarom of je met door de inzet van Led-belichting de teelt kunt optimaliseren. Vakblad KAS Magazine bericht erover in het artikel 'Cannabis is beter af met LED-belichting'.

Inhoudsstoffen

Cannabis is een korte dagplant. Dat houdt in dat de plant pas bloeit wanneer de plant minder dan 13 uur licht krijgt. Die bloei is nodig omdat de inhoudsstoffen worden geoogst uit de trichomen, de haartjes op de bloemen. De hoeveelheid licht is van belang voor de hoeveelheid inhoudsstoffen die geproduceerd worden. Juist voor medicinale toepassing is het van belang dat het hele jaar door een constant niveau van die inhoudsstoffen geproduceerd wordt. Daarom is belichting nodig.

Raseffecten

Uit het onderzoek blijkt dat de LED-belichting bij sommige rassen een hogere gehalte aan inhoudsstoffen oplevert dan SON-T lampen. En hogere lichtintensiteit leverde een hoger gewicht aan bloemen op. Maar het gehalte aan THC was bij het ene ras bij die hogere lichtintensiteit niet hoger, bij het andere ras juist wel. Het is daarom zinvol bij belichting rekening te houden met raseffecten.

(Bron foto: Pixabay)