Nieuws

Betere motorische ontwikkeling met speelnatuur

Ruim een derde van de Nederlandse kinderen scoort onvoldoende op motorische vaardigheden. Door groene speelplekken te ontwerpen kun je de fantasie van kinderen prikkelen en ze fysiek uitdagen.

Dat ruim een derde van de kinderen slecht scoort op motorische vaardigheden als stuiteren met een bal, hinkelen of klimmen is mogelijk te wijten aan het feit dat kinderen te weinig buiten spelen. Ze zitten te veel binnen met pc, tablet en smartphone. En de speelplekken die er zijn worden te veel ontworpen vanuit oogpunt van veiligheid en goedkoop beheer, stellen experts in het artikel 'Beperkte motoriek bij kinderen: wat betekent dat voor speelplaatsen?' dat in Vakblad Groen verscheen.

Fantasie prikkelen

Madeleine Frelier en Juul Scheffer vinden dat er te veel overzichtelijke speelplekken met rubberen tegels en een hek eromheen zijn. Kinderen voelen zich er wel veilig, maar die plekken schaden het kind in de motorische ontwikkeling op de lange termijn. Ze leren niet waar grenzen liggen of hoe ze moeten vallen bijvoorbeeld. Gemeenten kunnen veel meer, vinden verschillende experts: Je kunt speelplekken ook anders inrichten met groen en water. Een liggende boomstam bijvoorbeeld kan de fantasie prikkelen van een actief kind. En voor een ander kind kan zo'n boomstam een plek zijn waar ze heerlijk weg kunnen dromen. De experts pleiten voor meer plekken waar kinderen echt kind kunnen zijn.

Bomen

Dat het anders kan, maakt Johan Oost duidelijk in het artikel 'De schone stad, een gemiste kans!' in hetzelfde vakblad. Hij schrijft dat je veel kunt doen met bomen om de fantasie van kinderen te prikkelen. Je kunt een wortelkluit laten staan, boomstronken anders zagen. Je kunt ook veel doen met takkenwallen of hagen. Of je stort een grote berg aan het begin van de zomer, je legt heuvels aan in parken of je legt een beplanting aan met grassen die zo hoog zijn dat je er in kun verdwalen.

Vakblad Groen gaat in het artikel 'De mooiste natuurervaringen mogelijk maken' dat dit in januari verscheen, in op de inrichting van speelnatuur. De auteur Roos van Doorn gaat op zoek naar een gedegen onderbouwing van inrichtingsmaatregelen voor natuurbeleving.

(Bron foto: Shutterstock)