Nieuws

Betere onderrijbeveiliging met waarschuwingslamp

Vijf studenten van Aeres Tech hebben voor kipwagens een betere onderrijbeveiliging bedacht. Om het werk op het land makkelijker te maken, kan die onderrijbeveiliging omhoogschuiven. En een waarschuwingslamp moet zorgen voor een betere veiligheid.

Een onderrijbeveiliging moet voorkomen dat een andere weggebruiker bij een aanrijding onder een landbouwvoertuig komt. Die onderrijbeveleiging is verplicht voor snelrijdende combinaties. Maar een onderrijbeveiliging heeft ook nadelen, weten vijf studenten van Aeres Tech. Tijdens het werk op het land zit de onderrijbeveiliging regelmatig in de weg, bijvoorbeeld tijdens de maïsoogst.

De vijf studenten Ton Bustraan, Ronnie Dorresteijn, Bas van Dijk, Tom Roodenburg en Martijn Verlaat bedachten daarom als afstudeerproject een oplossing, zo is te lezen in een artikel in vakblad LandbouwMechanischatie. Ze ontwikkelden en bedachten een onderrijbeveiliging die hydraulisch omhoog en omlaag kan schuiven.

Waarschuwende lamp

Om de veiligheid nog te vergroten, hebben ze ook een waarschuwende lamp op de onderrijbeveiliging gemonteerd. Die lamp geeft een 1,40 meter lange, goed zichtbare rode streep op het wegdek naast de kipper. De trekkerbestuurder kan zo aan eventuele weggebruikers in de dode hoek duidelijk maken dat hij wil afslaan.

De studenten hopen dat een fabrikant het systeem wil overnemen en op de markt wil brengen.

De artikelen in LandbouwMechanisatie zijn niet vrij toegankelijk. Om ze te kunnen lezen, kun je een gratis account op Landbouwmechanisatie aanmaken.

(Bron foto: Thinkstock)